Francuzi tvrde

Belgija nije na vrijeme proslijedila ključne informacije o Abdeslamu

Vijesti / Flash | 04. 07. 2016. u 06:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Belgijske vlasti nisu na vrijeme proslijedile ključne informacije o jedinom preživjelom napadaču koji je sudjelovao u terorističkim napadima u Parizu prošle godine, Salahu Abdeslamu, izjavili su francuski parlamentarci.

Da su te informacije ranije proslijeđene francuskim vlastima, Abdeslam je mogao biti uhićen samo nekoliko sati nakon krvavog napada 13. studenog 2015. u Parizu, u kojem je ubijeno 130 ljudi, ali je umjesto toga proveo u bjekstvu čak četiri mjeseca, prenijela je agencija AFP.

Francuska policija je na kontrolnom punktu u Parizu pregledala Abdeslamu dokumente jutro poslije napada, ali ga je pustila 30 minuta kasnije jer se on nije nalazio na njihovom spisku osumnjičenih.

Oko sat vremena kasnije su belgijske vlasti obavijestile francusku policiju da je Abdeslam povezan s džihadistima, nakon čega je izdan nalog za njegovo uhićenje, ali je on do tada već nestao.

"Belgijske vlasti su znale da je Salah Abdeslam član džihadističkog pokreta, pa zašto se ta informacija nije nalazila u dokumentu?", naveo je francuski parlamentarac i izvestitelj parlamentarne komisije za teroristički napad u Parizu, Sebastien Pietrasanta. Abdeslam je na kraju uhićen u Bruxellesu 18. ožujka, nakon što je četiri mjeseca bio najtraženiji čovjek u Europi.

Francusko tužiteljstvo vjeruje da je bio zadužen za logistiku koordiniranog niza napada u pariškim kafićima, koncertnoj dvorani "Bataklan" i stadionu, koji su bili isplanirani u Bruxellesu.

Kopirati
Drag cursor here to close