Duboko zabrinut

Bećirović najoštrije osudio upotrebu sile u rješavanju otvorenih pitanja na Bliskom istoku

''Svaki napad i svaki čin nasilja predstavlja povredu ljudskih prava i demokratskih vrijednosti'', kazao je.
Vijesti / Flash | 08. 10. 2023. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića s dubokom zabrinutošću prati eskalaciju sukoba na Bliskom istoku i najoštrije osuđuje svaku vrstu nasilja, posebno kada stradaju nedužni civili. Istaknuo je kako iskreno suosjeća s obiteljima žrtava.

''Svaki napad i svaki čin nasilja predstavlja povredu ljudskih prava i demokratskih vrijednosti. Mir je univerzalna vrijednost koju svi treba da branimo i njegujemo. Nalazimo se u eri globalnih izazova, te da jedino zajedno, čvrsto opredijeljeni za demokratske vrijednosti, za društva bez nasilja i sukoba, možemo doprinijeti postizanju održivog mira u svijetu'', naveo je.

Istaknuo je kako nijedno društvo ne treba da bude izloženo teroru i patnji te da je mir neprocjenjiva vrijednost.

Istaknuo je kako se vanjska politika Bosne i Hercegovine zasniva na miroljubivoj suradnji, promociji dijaloga, otvorenosti, ravnopravnosti i poštovanju načela ustavnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i vladavine prava u svim aspektima odnosa s međunarodnim partnerima.

''Bosna i Hercegovina je opredijeljena za rješavanje svih nesuglasica mirnim putem, uz poštovanje načela međunarodnog prava. U tom smislu, najoštrije osuđujem upotrebu sile u rješavanju otvorenih pitanja. Bilo kakav oblik nasilja i terorizma od bilo koga neprihvatljiv je za Bosnu i Hercegovinu'', kazao je.

Napomenuo je kako će naša država nastaviti graditi poziciju aktivnog, principijelnog i kredibilnog subjekta na međunarodnom planu.

''Bosna i Hercegovina je i prije eskalacije posljednjeg vala nasilja pozivala na postizanje pravednog mira između Izraela i Palestine. I dalje smo uvjereni kako je to jedino dugoročno rješenje. Kao članica Ujedinjenih nacija, Vijeća Evrope, OSCE-a, Globalne koalicije za borbu protiv terorizma, te država koja se nalazi pred vratima EU i NATO-a, Bosna i Hercegovina, u skladu sa svojim mogućnostima, aktivno radi i učestvuje na suzbijanju terorizma. Naša država ostaje predana borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizacije u svim oblicima'', stoji u priopćenju član Predsjedništva.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić ranije se već oglasio povodom sukoba u Izraelu. Napominjuči kako je Bliski istok opet privukao pažnju javnosti zbog sukoba i stradanja istaknuo je kako  nikada neće opravdati bilo čije nasilje.

Nikšić je izrazio najdublje saučešće obitelj žrtava nadajući se da će se sve strane suzdržati od daljeg nasilja.

Izraze sućuti i poruke solidarnosti s Izraelom koji se našao na udaru Hamasa izrazili su Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i njegova stranačka kolegica Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close