DAn rs

Bećirović pisao Nikoliću: Ne budite četnički vojvoda

Vijesti / Flash | 05. 01. 2017. u 11:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović uputio je javni poziv predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da ''bude politički odgovoran predsjednik Srbije, a ne četnički vojvoda''.

''Gospodine Nikoliću, u posljednjih nekoliko godina više puta ste izjavili da ćete poštovati suverenitet i neovisnost države BiH i odluke njezinih legalnih državnih organa. Zašto ste, nakon brojnih Vaših izjava i više od dvadeset godina poslije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, odlučili da 9. siječnja 2017. izravno i flagrantno sudjelujete u kršenju konačne i obvezujuće odluke legalnog i legitimnog Ustavnog suda države BiH'', jedno je od pitanja koje Bećirović postavlja Nikoliću, nakon što je najavio da će 9. siječnja doći u Banja Luku.

Bećirović ga također pita je li svjestan da njegov dolazak na ''nelegalnu proslavu 9. siječnja znači podršku politici razbijanja nedjeljive tisućgodišnje države Bosne i Hercegovine?''.

''Jeste li svjesni da otvorenim kršenjem legalnih odluka Ustavnog suda BiH uvodite novu i vrlo opasnu praksu u međudržavnim odnosima u jugoistočnoj Europi'', pitanje je koje Bećirović postavlja predsjedniku Srbije.

Ističe da ''9. siječnja nema nikakvo pravno uporište u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH i obilježavanje ovog datuma predstavlja ozbiljnu provokaciju za državu BiH i cjelokupnu međunarodnu zajednicu''.

''Je li cilj Vašeg najavljenog dolaska intenziviranje opasne politike negiranja povijesne i pravne činjenice da je bh. entitet RS administrativno-teritorijalna jedinica unutar nedjeljive države BiH koji kao takav egzistira tek od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma? Bosanskohercegovački entitet RS u državi BiH priznat je tek u Daytonu i kao takav nema i ne može imati nikakav kontinuitet'', navodi Bećirović.

Također pita Nikolića zbog kojih razloga pristaje sudjelovati u obilježavanju ''nelegalnog i uvredljivog datuma za BiH, Europu i Ujedinjene nacije?''

''Naime, svi znamo da 9. siječnja predstavlja ozvaničenje zločinačke politike koja je osmislila i organizirano provela sustavne masovne zločine, etničko čišćenje, logore, masovna ubojstva civila, masovne grobnice i genocid u Srebrenici. Ta politika je, između ostalog, ozvaničena i u neustavnim i nelegalnim dokumentima za formiranje tzv. srpske države na teritoriji BiH upravo 9. siječnja'', navodi Bećirović.

On pita Nikolića misli li zaista da, u slučaju da 9. siječnja bude prisustvovao ''negiranju konačnih i obvezujućih odluka legalnog Ustavnog suda BiH'', ima ikakvog smisla i logike da posjeti glavni grad države BiH i bosanskohercegovačke državne organe i institucije?

''Na kraju, kao aktualnog predsjednika Srbije, pozivam Vas da prije najavljenog dolaska na nezakonito obilježavanje 9. siječnja, racionalno i trezveno razmislite o svim konsekvencama ovakvog neprimjerenog čina koji bi, nesumnjivo, ozbiljno ugrozio početak procesa normaliziranja međudržavnih odnosa između BiH i Srbije. Uvjeren sam da ako budete rezonirali kao politički odgovoran predsjednik Srbije, Vi 9. siječnja 2017. nećete negirati i potkopavati državne organe BiH'', navodi, između ostalog, u pismu Bećirović.

Kopirati
Drag cursor here to close