podnio ostavku

Bećirović neće u komisiju za Ljudska prava zbog negiranja bosanskog jezika

Vijesti / Flash | 16. 09. 2015. u 10:03 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Zastupničkom domu državnog parlamenta Denis Bećirović je prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice tog doma informirao kolege da podnosi ostavku na članstvo u Zajedničkoj komisiji za ljudska prava PSBiH zbog, kako je kazao, 'diskriminatorske politike negiranja bosanskog jezika na teritoriji bh. entiteta RS.

Predložio je da se to uvrsti u dnevni red današnje sjednice.

''Smatram da je besmisleno biti član Komisije za ljudska prava, a da u državi imamo situaciju da se milijunima ljudi koji govore bosanskim jezikom zabranjuje čak da taj svoj jezik nazovu jezikom kako su ga zvali stoljećima prije toga'', kazao je Bećirović.

Dodao je kako želi podsjetiti da 'takva situacija predstavlja sigurno i antidaytonski i antiustavni i nedemokratski čin i da je takva politika neodrživa'.

''Dajem neopozivu ostavku. Bez obzira na to je li to danas ušlo ili ne ušlo u dnevni red, ja podnosim ostavku na mjesto člana Komisije za ljudska prava. Predlažem vam danas da izaberete novog člana u tu komisiju'', kazao je Bećirović.

Kopirati
Drag cursor here to close