Kriminalistička obrada

Bh. ISIL-ovci stigli u Sarajevo, idu u pritvor

Svi oni su uhićeni na tlu Sirije i Iraka od strane sigurnosnih službi koalicije koju predvode američke snage.
Vijesti / Flash | 19. 12. 2019. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki broj policijskih službenika na sarajevskom aerodromu dočekao je avion s manjom grupom pripadnika IDIL-a koji su danas deportirani iz Sirije u BiH. U avionu se s borcima tzv. Islamske države nalazio i određen broj žena i djece.

Svi oni su uhićeni na tlu Sirije i Iraka od strane sigurnosnih službi koalicije koju predvode američke snage.

Nakon što su zakoračili na tlo BiH svi odrasli muškarci su odmah uhićeni. Jedan dio osoba će, kako saznaje Klix.ba, biti prevezen u prostorije Tužilaštva BiH, dok će neki biti prevezeni u prostorije SIPA-e na kriminalističku obradu.

Na aerodrom su stigle i ekipe Hitne pomoći, kao i pripadnici sigurnosnih i obavještajnih agencija BiH.

Za sada službeno nije poznat točan broj osoba koji je danas deportiran u BiH, ali se prema neslužbenim informacijama radi o ukupno 24 osobe.

Svi punoljetni muškarci su osumnjičeni za kaznena djela organiziranje terorističke grupe u vezi s kaznenim djelima protuzakonito formiranje i pridruživanje paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam.

Za žene i djecu su predviđene sigurnosne provjere uz utvrđivanje identiteta, te medicinski pregledi. Istom će biti podvrgnuti i muškarci koji su se borili na stranom ratištu.

Prema ranijim najavama žene i djeca bi određen period trebali biti smješteni u Delijašu kod Sarajeva, gdje se nalazi azilantski centar, nakon čega će biti pušteni kućama.

Pred BiH je ozbiljan zadatak deradikalizacije svih osoba koje se vraćaju sa stranih ratišta, dok je pred Sudom BiH da adekvatno kazni sve one koji su odlaskom na ratište prekršili zakon.

Tužiteljstvo BiH: Osumnjičeni za sudjelovanje na stranim ratištima u pritvoru

Osumnjičene osobe koje su transportirane u BiH, pod istragom su zbog kaznenih djela organiziranja terorističke skupine (čl.202d.), protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama (čl.162b.) i terorizam (čl.201.) KZ BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kako navode, Tužiteljstvo BiH i nadležne institucije i agencije, provele su aktivnosti sukladne međunarodnim obvezama države Bosne i Hercegovine, posebice Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Europe na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196), koje se Bosna i Hercegovine  obvezala poštivati i provoditi na temelju članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Europe, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji.

''U proteklim danima, Tužiteljstvo BiH je u suradnji s Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo,  u koordinaciji i suradnji  sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država  i Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom više osoba - državljana BiH koji su sudjelovali u sukobima na stranim ratištima u Siriji, a protiv kojih Tužiteljstvo BiH provodi istrage zbog kaznenih djela organiziranje terorističke grupe iz članka 202d. st. 2. u svezi s člankom 201. KZ-a BiH i protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b. st. 2. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u svezi s kaznenim djelom terorizam iz članka 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine'', navode.

 Ističu da je za nekim od ovih osoba raspisana međunarodna tjeralica po naredbi Suda BiH, a nakon transporta u BiH, a tužiteljstvo će nastaviti s njihovim kaznenim procesuiranjem u skladu sa zakonom.

''Tužiteljstvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost  u provedbi aktivnosti u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na suradnji svim agencijama za provedbu zakona u BiH, a naročito Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Veleposlanstvu SAD-a u Sarajevu na iskazanoj potpori i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti'', naveli su.

Kopirati
Drag cursor here to close