Nije bila izvidnička

Banožić: U ostacima letjelice pronađeni ostaci avio bombe

"Nakon analize ćemo moći reći koja je svrha. Bomba se koristila na avionima", rekao je Banožić.
Vijesti / Flash | 13. 03. 2022. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U ostacima letjelice koja se u četvrtak navečer srušila u širem središtu Zagreba pronađeni su ostaci avio bombe koja se koristila na letjelicama sovjetske proizvodnje", izjavio je u nedjelju ministar obrane Mario Banožić.

"Pronađeni su tragovi eksplozivne naprave i tragovi da ovo nije bila izvidnička letjelica. Našli smo dijelove avio bombe", izjavio je Banožić novinarima o izvlačenju iz zemljanog kratera bespilotne letjelice, koja je u četvrtak navečer pala u Zagrebu.

Banožić je rekao da je letjelica sovjetske proizvodnje, no još uvijek postoje dileme je li došla s ruske ili ukrajinske strane.

"Nakon analize ćemo moći reći koja je svrha. Bomba se koristila na avionima", rekao je Banožić.

Istaknuo je i da je područje oko zemljanog kratera od pada letjelice sada sigurno i nema eksplozivnih tvari.

Letjelica je u glavnini izvađena van, rekao je Banožić.

Nakon izvlačenja letjelica dužine 14 metara odvezena je u vojarnu na analizu.

Podsjetimo, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a brigadir Vlado Kovačević, načelnik Odjela Vojne policije GS-a OSRH, rekao je sinoć da je pronađena i crna kutija. Ona bi trebala dati odgovore na pitanja koja od četvrtka zanimaju javnost - kako se ova letjelica uopće našla u Hrvatskoj, tko ju je lansirao i s kojeg teritorija.

Kovačević je rekao za HTV i kako jedan fragment upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu.

"Današnjim razgovorom možemo pretpostavljati da se radi o eksplozivnoj napravi koju je nosila letjelica, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali još nismo sigurni u kojem to smjeru ide, sve ćemo to tek vidjeti - izjavio je Kovačević te objasnio da kada je letjelica špijunske ili obavještajne namjene, eksploziv se ne koristi pa je stoga, prema svemu sudeći, letjelica bila s drugom namjenom", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close