Rudarska nesreća

Banovići: Izvučeno tijelo 42-godišnjeg rudara

Vijesti / Flash | 10. 03. 2016. u 15:07 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudar koji je ostao zatrpan nakon današnje nesreće u jami Omazići rudnika mrkog uglja Banovići nije preživio.

Četiri rudara su bila u tom trenutku u jami, trojica su se uspjela izvući, ali je jedan ostao zarobljen. Akcija pronalaska i spašavanja traje još uvijek, ali je ustanovljeno da rudar nije preživio.

Podsjetimo, u jami Omazići Rudnika mrkog uglja RMU Banovići došlo je do rudarske nesreće u kojoj je u jami ostao zatrpan rudar.

Ibrahim Lapandić, tehnički direktor u Rudniku mrkog uglja Banovići, je za N1 potvrdio da se nesreća dogodila danas iza 13 sati.

"Poslije 13 sati došlo je do prelamanja krova prilikom pripreme za izradu prostorije za mehanizirano čelo. Radilo je 10 rudara, a vidjevši da krov popušta, uspjeli su se izvući svi osim rukovodioca mašinom koji je ostao i pokušao spasiti straoj", rekao je Lapandić.

Istaknuo je da je zatrpan dio prostorije u dužini od 10 metara.

Inače, RMU Banovići zapošljava više od 2.800 radnika.

Glavni federalni rudarski inspektor Ferid Osmanović izjavio je da se nesreća u Rudniku mrkog uglja Banovići, u kojoj je jedan rudar stradao, dogodila danas oko 13:30 sati na jednom od pripremnih gradilišta.

Osmanović je rekao da je na mjestu nesreće bilo više radnika, ali da su se svi uspjeli spasiti osim rudara koji je ostao zatrpan.

Iz jame 'Omazići' Rudnika mrkog uglja 'Banovići' izvučeno je tijelo rudara Nermina Šehića (42), koji je nastradao prilikom obrušavanja zemlje.

Ekipa za spašavanje u 20:35 sati došla je do tijela Šehića, a očekuje se obraćanje nadležnih, javili su mediji.

 

Kopirati
Drag cursor here to close