Napeto

Banja Luka: Zbog prosvjeda zabranjen rad kafića, nema prodaje alkohola, policija u pripravnosti

Vijesti / Flash | 13. 05. 2016. u 11:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U centru Banje Luke sutra će zbog održavanja javnih skupova vlasti i opozicije u RS-u biti obustavljen promet, a zabranjen je i rad svih ugostiteljskih objekata te prodaja, kao i točenja alkoholnih pića na područja grada do 20 sati.

Ovu odluku Gradska uprava je donijela na osnovu rješenja Ministarstva unutarnjih poslova RS-a.

Naredbom gradonačelnika Slobodana Gavranovića, privremeno se zabranjuje rad svim ugostiteljskim objektima, dok se ugostiteljskim objektima smještajnog tipa (hoteli, hosteli i slično) zabranjuje točenje alkoholnih pića.

Izuzetno je dozvoljen rad ugostiteljskim objektima i hotelima za pružanje svih usluga za već ugovorene i rezervirane svadbene svečanosti.

Spremno dvije tisuće policajaca

Naredbom se zabranjuje i prodaja alkoholnih pića u svim drugim objektima koja vrše prodaju alkoholnih pića (prodavnice, radnje, marketi, dragstor i slično), na cijelom području grada Banje Luke.

Ovu naredbu gradonačelnik je donio na zahtjev Stožera osiguranja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, čiji je zadatak da izvrši nesmetano održavanje javnog skupa-prosvjeda na prostoru Parka "Mladen Stojanović“, te javnog skupa - mitinga na Trgu Krajine, koji će biti održani 14. svibnja.

Kontrolu izvršenja zadataka iz naredbe obavljat će Odjeljenje za inspekcijske poslove i Odjeljenje komunalne policije Gradske uprave Grada Banja Luka, uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Centar javne sigurnosti Banja Luka.

Za sutra najavljena javna okupljanja vlasti i opozicije u Banja Luci osiguravat će više od 2.000 policajaca, a na ulazima u grad bit će postavljeni punktovi gdje će patrole dočekati autobuse i provesti ih pod policijskom pratnjom na jedan ili drugi skup.

Primjera radi, otvaranje džamije Ferhadije osiguravalo oko 1.300 policajaca, a sutrašnja okupljanja više od 2.000, jer u MUPRS-a smatraju da se radi o visoko rizičnim skupovima.

Dodik: Ako se odgodi prosvjed, odgodit ćemo miting

''Ukoliko opozicija odgodi za sutra najavljene prosvjede, i vladajuće stranke odmah će odgoditi svoj miting - ponovljeno je danas nakon sastanka predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika s liderima stranaka parlamentarne većine, DNS-a Markom Pavićem i SP-a Petrom Đokićem.

Dodik je na press konferenciji rekao da je sada "potez na opoziciji“, kao što je nakon njihovih najava prosvjeda, vlast najavila svoj miting isti dan.

''RS će ostati mirna i sutra i sljedećih dana, a demokratski kapacitet treba da pokažemo sutra i vjerujem da će mjere policije biti adekvatne da se očuva mir na oba skupa'', rekao je upozorivši da će svako izazivanje sukoba na okupljanjima 14. svibnja biti sankcionirano.

I Marko Pavić ističe da bi bilo bolje da sutra, umjesto prosvjeda i mitinga, bude održan sastanak kod predsjednika RS-a Milorada Dodika da bi se razgovaralo o svim problemima.

Ponovljeno je da je vlast najavila miting, izazvana opozicijskim najavama okupljanja građana.

Đokić je dodao da će, ako ne bude volje opozicije da odgodi prosvjede, miting vladajućih stranaka biti miran uz učešće velikog broja okupljenih građana, a od policije očekuju da spriječi bilo kakve sukobe.

Protiv su toga da se otvorena pitanja, kako je naveo, rješavaju na ulici.

Kopirati
Drag cursor here to close