Novi simboli

Banja Luka konačno dobila grb i zastavu

Vijesti / Flash | 21. 07. 2017. u 09:25 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banja Luka je, nakon više neuspjelih pokušaja da se usvoje novi simboli, konačno dobila grb i zastavu.

''To je jedna od priča koja traje već četiri godine i koja je sada okončana. Nakon odluke Ustavnog suda Republike Srpske, Grad Banja Luka formalnopravno nije imao simbole. Nacrt novih simbola je usvojen u travnju, provedena je javna rasprava i usvajanjem prijedloga statutarne odluke, dobili smo gradske simbole'', kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Grb, koji je usvojen na sinoćnoj sjednici gradskog parlamenta, neznatno je izmijenjen u odnosu na prethodno predloženo rješenje.

Razlike se odnose na srednji i veliki grb, dok je mali grb ostao u formi kako je prvobitno i predložio autor, heraldičar iz Beograda Dragomir Acović.

Sa srednjeg grba s bedemske krune uklonjena je fasada Banskog dvora koja se nalazila u prethodno usvojenom nacrtu odluke. Na velikom grbu uklonjen je lik jazavca u pozadini Petra Kočića, a iz postamenta brisana je lenta i naziv grada. Uneseno je lišće lipe, ukombinirano s listom kestena.

Osnova štita, koji je glavni sadržaj grba, čini trobojnica: crveno, plavo i bijelo polje odozgo nadolje, a na njima stilizirana tvrđava Kastel, Vrbas i vrhovi karakterističnih dajak čamaca. Dva čuvara štita su dvije povijesne osobe iz bliske povijesti Banje Luke - Petar Kočić koji simbolizira kulturno-duhovnu stranu i ban Milosavljević, kao graditelj i vojnik.

Ustavni sud RS-a je veljači 2013. godine proglasio tadašnji grb Banje Luke neustavnim, jer su u njemu sadržani samo simobili srpskog naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close