prijetnje zbog napisa

Bangladeš: Već treći bloger ubijen mačetama

Vijesti / Flash | 12. 05. 2015. u 09:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa s maskama i naoružana mačetama ubila je u utorak jednog blogera ateistu na jugoistoku Bangladeša, što je treće ubojstvo ovog tipa od veljače, priopćila je policija.

‘’Maskirani napadači su udarcima mačeta ubili su jutros oko 08.30 sati Annantu Bijoya Dasa u Sylhetu. Saznali smo da je pisac’’, izjavio je visoki policijski dužnosnik u gradu Faisal Mahmud za AFP.

Das je pisao za Mukto-Monu (Slobodna misao) na internetskoj stranici koju je nekada moderirao američki bloger bangladeškog porijekla Avijit Roy, također ubijen u veljači u Dacci, precizirao je za AFP Imran Sarker, predsjednik udruženja blogera u Bangladešu.

‘’On je dobivao prijetnje ekstremista zbog svojih napisa posljednjih mjeseci. Bio je na listi meta’’, kazao je Dasov prijatelj Debasish Debu iz Sylheta za AFP, aludirajući na listu blogera ateista kojima su prijetili islamistički aktivisti.

Ovo ubojstvo je uslijedilo sedam dana nakon što je Al-Kaida na indijskom podkontinentu (Aqis), ogranak Al-Kaide formiran u rujnu, preuzela odgovornost za ubojstvo američkog blogera Roya 26. veljače. Roy je bio žestoki promotor laiciteta u ovoj zemlji u kojoj su 90 od 160 milijuna stanovnika muslimani. Jedan islamist je uhićen tijekom istrage o ovom ubojstvu.

Bloger Washiqur Rahman ubijen je također udarcima noževima u ožujku u Dacci, a dva studenta medrese su uhićena.

Kopirati
Drag cursor here to close