Resolut Support

Balkanski vojnici zajedno će ići u rat u Afganistan

Vijesti / Flash | 27. 03. 2015. u 11:27 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od dvije stotine vojnika-instruktora iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije moglo bi se uskoro naći u zajedničkoj misiji u Afganistanu.

Zapovjedništvo ove “balkanske jedinice” povjereno je Hrvatskoj. Hrvatska bi dala 91 vojnika, naša zemlja 53, Albanija 42, Makedonija 38, a Crna Gora 15.

Kako doznaje Dnevni list, detalji ovog već čisto tehničkog sporazuma su dogovoreni i radi se na njegovom odobravanju u vrhovnim zapovjedništvima zemalja. Predsjedništvo BiH je već odobrilo nastavak aranžmana naših vojnika u misiji u Afganistanu.

Riječ je angažiranju vojnih snaga u sklopu misije kodnog imena “Odlučna potpora” (Resolut Support) koja je pokrenuta u siječnju ove godine.

Sporazum o formiranju “balkanske jedinice” dio je inicijative u sklopu Američko-jadranske povelje A-5 čije su potpisnice spomenute zemlje.

Sporazum definira Hrvatsku kao (ruko)vodeću zemlju u zajedničkom regionalnom timu. Ona će tako preuzeti cjelokupnu odgovornost za trupe pet zemalja koje bi bile smještene u vojnoj bazi u Mazar-e-Sharifu u sjevernom Afganistanu. Hrvatska će koordinirati i raspoređivati trupe, odrediti pravila treninga i organizirati strateški prijevoz “balkanske jedinice”.

- Hrvatska, rukovodeća nacija, zapovijedat će vojnim osobljem unutar operacijskog središta u Afganistanu – navodi se u sporazumu o praktičnom osnivanju škole vojne policije.

- Točna je informacija kako je u okviru suradnje unutar zemalja članica A5 – Američko-jadranske povelje (SAD, Albanija, BiH, Crna Gora, Hrvatska i Makedonija) tijekom ranijih bilateralnih i multilateralnih sastanaka ministara obrane te vanjskih poslova zemalja potpisnica A5 razmatrana mogućnost upućivanja zajedničkih regionalnih timova instruktora i mentora za obuku afganistanskih snaga u sklopu operacije ISAF – potvrdilo je ovo ministarstvo.

Formiranje zajedničkih multinacionalnih timova u Afganistanu ne predstavlja novost i naši vojnici već sudjeluju u ovoj NATO-ovoj misiji u sklopu vojnih jedinica drugih zemalja.

U najavljenoj “balkanskoj misiji” u Afganistanu zemlje će osigurati vojnu opremu, plaće vojnika i medicinsku potporu vojnicima.

“Odlučna potpora” (Resolut Support) je nova misija koju vodi NATO u Afganistanu i cilj joj je trening, savjetovanje i pomoć afganistanskim sigurnosnim snagama i institucijama. Službeno je pokrenuta 1. siječnja ove godine kao nastavak trinaestogodišnje operacije ISAF. Osim treniranja zemlje sudionice trebale bi u skladu s mogućnostima pružiti i financijsku (materijalnu) pomoć afganistanskim oružanim i sigurnosnim snagama.

Američko-jadransku povelju (skupina A-5) pokrenule su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i Sjedinjene Države s ciljem pomoći aspiranticama za članstvo u NATO-u. Inicijativi su se 2008. pridružile Crna Gora i BiH, a Srbija ima status promatrača, čiji bi se vojnici također mogli naći u zajedničkoj jedinici. Ministri skupine A-5 potpisali su zajedničku izjavu u kojoj izražavaju snažnu potporu politici otvorenih vrata NATO-a, nastavku sudjelovanja u savezničkim operacijama i misijama, unaprjeđenju regionalne suradnje na području upravljanja katastrofama te nastavku rada na projektima u duhu koncepta “Pametne obrane”.

Do sada je, uz pripadnike Oružanih snaga Hrvatske, spremnost za sudjelovanjem u sklopu zajedničke balkanske jedinice iskazala i Slovenija s dva instruktora te BiH s deset instruktora. Očekuje se da će se u ovu inicijativu uključiti i ostale zemlje članice A5 – odnosno Albanija, Crna Gora i Makedonija, pojašnjavaju u Ministarstvu obrane Hrvatske, dodajući da su takve vojne zajedničke angažmane pozdravile sve članice NATO-a, ali i zemlje EU-a.

Kopirati
Drag cursor here to close