Summit

Balkanci prvi put zajedno: Vjetar je u leđima

Vijesti / Flash | 16. 03. 2017. u 12:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''EU kao cjelina u potpunosti razumije ozbiljnost situacije u regiji, kao i neke svoje interese da se promovira sudbina ovih zemalja u EU'', rekao je europski tajnik za susjedstvo i politiku proširenja Johannes Hahn na sastanku premijera zapadnog Balkana upriličenom danas u Sarajevu.

Dodao je kako svi zajedno, uključujući i Europsku komisiju, Europsku uniju i Europsko vijeće trebaju shvatiti da je ovo rijetka prilika da sve pojedinačne zemlje zapadnog Balkana, ali i cjelokupna regija, moraju uraditi još i više te da se ne trebaju gubiti ovakve prilike za suradnju.

Dobar signal

Napomenuo je kako je ovo prvi put da su uspjeli okupiti premijere zemalja zapadnog Balkana i da je to dobar signal koji također pokazuje da je na ovim prostorima veće vlasništvo nad Berlinskim procesom.

Tajnik Hahn je u uvodnom obraćanju istaknuo kako su danas tu da ukažu na činjenicu "da smo na pola puta između Pariza i Trsta, kako možemo dalje raditi na ovom planu i predložiti kako održati ili povećati razinu vlasništva nad Berlinskim procesom, kao i što da radimo na ostalim događajima vezanim za berlinski proces".

Naglasio je kako je potrebno održati i druge summite u regiji kako bi dokazali tu njihovu obvezu.

''Sljedeći korak bi zaista trebao biti da se ovakvi događaji događaju u regiji, jer je to vrlo snažan signal za sve građane'', kazao je, uz napomenu da je ideja za ovaj proces da se regija pripremi i postane član EU.

Istaknuo je kako je rad na ovim perspektivama povezivanja toliko bitan, kao što su i neke druge oblasti, te da je potrebno razgovarati kako nastaviti rad na ovim pitanjima.

Naglasivši kako je današnji sastanak "nešto što treba donijeti više", kazao je da Bruxelles šalje jasne i snažne signale ovoj regiji te podsjetio na nedavnu posjetu Federice Mogherini koja je prenijela istu poruku, napominjući da je njezina posjeta još samo jedan dokaz da su se vodile velike diskusije u Europskom vijeću u kojem je potvrđena europska perspektiva ove regije, kao i europske obveza iz Soluna.

Uspjeh BiH

Hahn je poručio da se mora zajednički raditi te da je sada pravo vrijeme za regiju da preuzme lidersku ulogu i prevlada probleme koji se tiču unutarnje situacije. Premijerima zapadnog Balkana poručio je da ne trebaju gubiti prilike za ovakvu suradnju.

''Dobili smo vjetar u leđa i moramo pratiti razvoj situacije i probiti granice'', zaključio je europski tejanik.

Predsjedatelj Vijeća ministara, Denis Zvizdić, rekao je kako je iz perspektive Bosne i Hercegovine, proces europskih integracija bio veoma uspješan u protekloj godini.

''Svjedočili smo mnogim važnim prekretnicama na putu Bosne i Hercegovine k članstvu u EU: u veljači smo predali Zahtjev za članstvo u EU; Vijeće za opće poslove razmatralo je naš zahtjev u rujnu i odlučilo pokrenuti proceduru predviđenu članom 49. Ugovora o Europskoj uniji, na osnovu čega je Europska komisija pozvana da pripremi Mišljenje o našem zahtjevu i shodno tome smo u decembru dobili Upitnik Europske komisije'', rekao je.

Dodao je kako je ovaj uspjeh uslijedio nakon napornog rada lidera u zemlji na svim razinama, što pokazuje opredijeljenost BiH za reforme.

Najviši prioritet vlasti BiH

''U skladu s preporukama Europske komisije, mi smo snažno opredijeljeni da nastavimo jačati vladavinu prava, da provodimo reforme javne uprave, unapređujemo slobodu govora i medija, kao i da ohrabrujemo razvoj privatnog sektora i otvorenog i konkurentnog tržišta. Implementacija Reformske agende i dalje je najviši prioritet vlasti BiH i predstavlja neophodni preduvjet za privlačenje stranih investicija'', rekao je i dodao kako je BiH opredijeljena da nastavi voditi proaktivnu i konstruktivnu politiku u pogledu razvoja regionalne suradnje.

Dodao je kako je šest zemalja Zapadnog Balkana postiglo napredak u procesu europskih integracija, regionalna suradnja se unapređuje u raznim aspektima – sigurnost, mladi, carina, ekonomija, infrastruktura, energetika, promet.

''Mi, lideri Zapadnobalkanske šestorke, imamo odgovornost da zadržimo naše zemlje i našu regiju na europskom putu'', rekao je, između ostalog, Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close