Teroristički napad

Balkanci planirali napad u Njemačkoj

Vijesti / Flash | 06. 02. 2017. u 17:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska policija uhitila je islamske teroriste Adnana Šutkovića i Zulhajrata Seadinija, osumnjičene da su namjeravali da počine teroristički napad u Njemačkoj, pišu frankfurtske Vijesti.

Šutković i Seadini doputovali su u Tursku iz Sirije, a sumnja se da su namjeravali da se vrate u Njemačku, gdje su ranije živjeli i počine teroristički napad.

Prema još nepotvrđenim informacijama, Šutković je iz Srbije i živio je u Hamburgu, a Seadini je rođen u Makedoniji, odakle se odselio u Bremen.

Obojica se već dugo nalaze na tjeralicama Interpola, a Šutković je viđen na propagandnom snimku "Islamske države" u kojem je prikazano ubojstvo nepoznate osobe.

Njemački dnevnik "Bild" piše da ostaje da se vidi da li će oni iz Njemačke biti deportirani u zemlje porijekla. Iako su obojica odrasla u Njemačkoj, imaju i državljanstvo zemalja odakle su im roditelji.

Prije nego što su postali radikalni teroristi, Šutković i Seadini su oteli stariji bračni par iz Bremena i tražili otkup, ali su uhićeni.

Boraveći u zatvoru upoznali su islamistu Marka Sepaka pod čijim su utjecajem u travnju 2015. godine kao dobrovoljci otišli u Siriju da se bore za "Islamsku državu".

Šutković je prikazan na video-snimku "Islamske države", pod naslovom "Turizam naše braće", a na kome je snimljeno strijeljanje dvojice zarobljenika u sirijskom gradu Palmira, piše Srna.

Osim ovog, Šutković je prikazan na još jednom video-snimku koji je "Washington post" dobio iz Sirije.

Riječ je o materijalu koji "Islamska država" nije službeno koristila kao propagandni, a na kome je prikazano kako borci polažu zakletvu na vjernost kalifu "Islamske države" Abu Bakr el Bagdadiju.

Na snimku džihadisti potom vade oružje i ubijaju vezane ljude, ali je Sarfa tada tijelom bio zaklonio drugi terorist, pa se ne vidi trenutak kada je pucao. Na tom snimku nije primećeno da je Šutković izravno sudjelovali u ubojstvima.

Kako bi se sakrili od policije, Šutković i Seadini su se podvrgli operaciji transplantacije kose, ali su i pored toga otkriveni i uhićeni.

Šutković je poslije uhićeni tvrdio da se zove Aleksandar Mitić, a da je presadio kosu kako bi "ljepše izgledao".

On se pravdao da je u Tursku došao jer je transplantacija kose jeftinija nego u Hamburgu.
Turski istražitelji su, međutim, krajem siječnja utvrdili identitet dvojice islamista, spriječivši tako vjerojatno još jedan teroristički napad u NJemačkoj, navode frankfurtske "Vijesti".

Kopirati
Drag cursor here to close