prognoze

Balkan i dalje u žiži Zapada i Rusije

Vijesti / Flash | 14. 10. 2016. u 13:26 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija, SAD i Rusija će idućih mjeseci i dalje iskazivati interes za razvoj na Balkanu, a u BiH "zasad ostaje sukob niskog intenziteta", navodi američki institut za strategijske prognoze Stratfor u procjeni zbivanja u svijetu u posljednjem tromjesečju ove godine.

"Posle kontroverznog referenduma u Republici Srpskoj koji je Ustavni sud BiH doveo u pitanje", dodaje Stratfor, "pripreme za dalje poteze bosanskih Srba u cilju jačanja njihove autonomije na uštrb federalnih ustanova će izazvati zategnutosti među etničkim grupama te zemlje".

"To će zasad ostati sukob niskog intenziteta, ali će obrana srpskog stava od strane Moskve i moguća etnička trvenja", smatra američki institut, "Rusiji otvoriti novi manevarski prostor u njenim pregovorima s Amerikancima i Europljanima".

Stratfor kaže da Europska unija kreće u temeljitu raspravu o svojoj polici prema Rusiji, "što će odslikati unutrašnje podjele unutar EU" oko odnosa s Moskvom i izazvati oštre rasprave oko toga što uraditi kad je riječ o sankcijama Rusiji.

Svjetska ekonomija ostaje slabašna, dodaje se u analizi i kaže i da će "SAD, i dalje jedina svjetska super-sila, izabrati novog predsjednika na izborima koji će više nego ikad oblikovati vanjsku politiku SAD".

"Razlog je što u pristupu dvoje kandidata postoje oštre razlike, a oba kandidata su suglasni da SAD moraju očuvati svoju hegemoniju, mada se ne slažu oko toga kako to postići", objašnjava Stratfor, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close