Ratni zločin

Baliću osam godina zatvora za zlostavljanje civila i ubojstvo Kuljanina

Vijesti / Flash | 22. 03. 2017. u 11:57 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudsko vijeće Županijskoga suda Mostar osudilo je u srijedu Redžu Balića na kaznu zatvora od osam godina za ubojstvo i nečovječno postupanje prema zatočenih civilima srpske nacionalnosti u lipnju 1992. godine na području Konjica u vrijeme oružanoga sukoba Armije R BiH i vojske Republike Srpske.

Optužnicu Županijskoga tužiteljstva Mostar zastupala je tužiteljica Sabina Beganović.

Presudom je Balić proglašen krivim da je kao pripadnik Diverzantsko-izviđačkog odreda "Akrepi" pri štabu Teritorijalne obrane Konjic, kasnije Vojna jedinica 5094 A BiH, sredinom lipnja 1992. godine u mjestu Glavatičevo u selu Razići, kod Konjica, zlostavljalo zatočene civile srpske nacionalnosti i počinio ubojstvo Vojislava Kuljanina.

Predsjedavajući Sudskoga vijeća Županijskoga suda Mostar je, obrazlažući ovu presudu, kazao kako su otegotne okolnosti za Balića te što je on tijekom kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret postupao nečovječno i okrutno, kao i to što je prethodno osuđivan za ubojstvo na 12 godina zatvora.

Podsjetimo kako je svjedok A. Žetica, koji je u kritično vrijeme bio pripadnik iste jedinice kao i Balić, tijekom glavnoga pretresa izjavio da je tada vidio Kuljanina "toliko isprebijanog da ga nije mogao prepoznati, a da ga inače dobro poznaje od ranije. Također je naveo kako mu je Redžo tada rekao da su toliko isprebijali zarobljene muškarce da ni jedan ujutro ne može preživjeti, kao i da mu je nakon rata prijetio da će ga "odležati" zato što priča istinu.

Kopirati
Drag cursor here to close