Let

Balahanje po europski: Zračni taksi od 25.000 eura

Vijesti / Flash | 10. 08. 2017. u 07:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedik Europske komisije Jean-Claude Junker potrošio je 25.000 eura na privatni avionski let svojeg devetočlanog izaslanstva u Rim, otkrili su aktivisti koji prate troškove evropskih institucija, prenijela je Srna.

Upotreba "zračnog taksija" je jedan od troškova u ukupnom iznosu od 500.000 eura, koliko je Europska komisija potrošila na prijevoz i hotelske račune u siječnju i veljači 2016. godine.

Ove podatke otkrili su aktivistička grupa Access Info, sa sjedištem u Španjolskoj, i belgijski časopis Knack.

Komisija tvrdi da su troškovi u skladu s pravilima EU i da ih na godišnjoj razini provjerava Europski parlament, objavio je BBC.

Tijekom Junkerove posjete Italiji, on se, između ostalih, sastao sa tadašnjim italijanskim premijerom Matteom Renzijem, predsjednikom Senata i predsjednikom predstavničkog doma.

Glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva izjavila je da je privatni zrakoplov zakupljen jer "nije bilo komercijalnih letova" koji bi odgovarali Junkerovom rasporedu i naglasila da je let po osobi koštao 2.927 eura.

Dodala je kako je tijekom leta obavljen "težak posao" poput "čitanja dokumenata i pravljenja zabilješki".

"Mislim da biste bili razočarani putničkim iskustvom", rekla je Andreeva.

Među ostalim troškovima na koje su ukazali aktivisti je 75.000 eura koje je potrošila šefica vanjske politike EU Federica Mogherini na put u Azerbajdžan i Armeniju.

Kopirati
Drag cursor here to close