Otkaz

Bakir odgovara FTV-u: Niste mi dali da radim svoj posao

Vijesti / Flash | 16. 10. 2014. u 14:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Od otkaza do danas, niste mi dali da radim svoj posao'', napisao je Bakir Hadžiomerović u odgovoru na pismo Poslovodstva RTV FBiH u kojem generalni direktor Džemal Šabić poziva Hadžiomerovića da odstupi s uredničke pozicije na FTV-u.

Hadžiomerović, referirajući se "na činjenice koje javnost treba da zna" u otvorenom pismu upućenom  Šabiću navodi da će se njegov javni "odgovor sastojati samo od činjenica koju javnost treba znati".

''Nakon otkaza s radnog mjesta urednika TV programa i multimedije pokrenuo sam postupak pred Općinskim sudom u Sarajevu smatrajući isti apsolutno nezakonitim. Općinski sud u Sarajevu je pravosnažno, znači u dvije sudske instance, između ostalog, utvrdio ugrožavanje mojih prava u radnopravnom postupku od strane tužene Federalne televizije, zbog čega je naloženo mjerom osiguranja da se vratim na moju poziciju koju sam obavljao'', navodi Hadžiomerović u pismu.

Ova pravosnažna odluka, navodi Hadžiomerović, nikada nije izvršena jer je Federalna televizija, u međuvremenu, novom sistematizacijom radnih mjesta, ukinula njegovo radno mjesto.

''Od dana otkaza do danas, zbog takvog poteza Federalne televizije, niste mi dozvolili da radim svoj posao. Time nisam imao ni teoretsku ni faktičku mogućnost utjecati na uređivačku politiku, a što je apsolutno nezakonito'', navodi Hadžiomerović, podsjećajući "da i dan-danas Federalna televizija ne poštuje pravosnažnu sudsku odluku".

Hadžiomerović u pismu poziva Šabića da pojasni javnosti kako je moguće da se krše postulati pravne države.

''Samim tim, Vi objasnite javnosti kako je moguće da kršite osnovne postulate pravne države, a istovremeno apelirate na „spašavanje moje časti i ugleda“'', navodi Hadžiomerović u pismu.

''I, na kraju, a s obzirom da se ovo tiče mog radnopravnog spora s tuženom Federalnom televizijom, dužan sam da Vam kažem da se korespondencija između parničnih strana vrši isključivo preko zastupnika, a ne izravno, a još manje javno. To su osnovni postulati procesne etike!'', navodi Hadžiomerović u pismu.

Podsjećamo, Šabić je pismu, kojeg je kako tvrdi mislio poslati prije Hadžiomerovićeve kandidature za Predsjedništvo BiH, zatražio što hitnije konačno rješenje.

''Naime, namjera nam je da u zakonskom i moralnom smislu zaštitimo i Vas i profesiju kojom ste se donedavno bavili, te da odnos RTV Federacije BiH s Vama reguliramo sukladno zakonskim i etičkim normama. S obzirom da je poznato kako ste se kandidirali za mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, te se učlanili u političku stranku, dužni smo radi zaštite digniteta RTV Federacije BiH, ali i Vas, te posebno i zaštite profesije kojoj ste donedavno pripadali, obratiti Vam se ovim pismom kako bismo pravovremeno razriješili probleme koji bi mogli veoma brzo postati složeniji'', navedeno je u Šabićevu pismu.

''Svojim izravnim angažmanom u politici, gdje Vas je odabralo da se utrkujete kao kandidat za mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, definitivno ste i nepovratno raskinuli s novinarskom profesijom, a što ste i sami u nekoliko navrata javno priopćili'', navedeno je.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close