Netočni navodi

Bajramović: U Mostaru nije evidentiran ni jedan slučaj trgovine ljudima

Nadalje se navodi kako je prosjačenje djece prisutno u Mostaru ali da do sada evidentirani slučajevi prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece nisu imali elemente kaznenog djela trgovine ljudima.
Vijesti / Flash | 25. 07. 2023. u 18:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirsada Bajramović iz Udruženja ''Zemlja djece  u BiH'' uputila je u utorak priopćenje za javnost zbog, kako navodi, paušalnih informacija i zaključaka koji nisu utemeljeni na realnim pokazateljima, a koje je u svom pozivu za obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima navelo Udruženje za edukaciju i razvoj ''Dignitet''.

''Naime, u svojom pozivu 'Dignitet' jasno i nedvosmisleno navodi da 'u posljednje vrijeme šira javnost svjedoči brojnim evidentiranim slučajevima trgovine ljudima u Mostar'. U cilju istinitog informiranja cjelokupne javnosti ističem da ovi navodi nisu točni'', istaknula je Bajramović.

Nije evidentiran nijedan slučaj

Pozivajući se na relevantne podatke Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Koordinacijskog tijela za borbu protiv trgovine ljudima u HN i Županiji Zapadnohercegovačkoj i prema statističkim podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u gradu Mostar nije evidentiran ni jedan slučaj trgovine ljudima odnosno ni jedna potencijalna i/ili identificirana žrtva trgovine ljudima.

''Ova informacija se također može provjeriti i sa članovima Mobilnog tima za identifikaciju potencijalnih žrtava trgovine ljudima u gradu Mostar koji je uspostavljen Rješenjem Gradonačelnika Mostara od 24. travnja2023. godine, u čijem sastavu su imenovani i obučeni predstavnici CSR i PU Mostar, koji svakodnevno borave na mostarskim ulicama'', stoji u priopćenju.

Ima prosjačenja

Nadalje se navodi kako je prosjačenje djece prisutno u Mostaru ali da do sada evidentirani slučajevi prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece nisu imali elemente kaznenog djela trgovine ljudima.

''Također, u pozivu se navodi: 'Prvi korak prema suzbijanju svih oblika trgovine ljudima jeste edukacija, umrežavanje i multidisciplinarno djelovanje svih ključnih i odgovornih aktera u društvu'. U tom kontekstu, a u cilju informiranja cjelokupne javnosti navodimo kako je u HNŽ-u i Gradu Mostaru krajem 2022. godine potpisan je multidisciplinarni protokol s jasnim hodogramom postupanja svih nadležnih subjekata na županijskoj i lokalnoj razini.  Svi predstavnici potpisnika Protokola su prošli obuku za proaktivnu identifikaciju i postupanje u skladu s Protokolima. Ubrzo nakon potpisivanja Protokola gradska uprava donijela je Rješenje i formirala Mobilni tim za proaktivnu identifikaciju potencijalnih žrtava trgovine ljudima (MIT), izdvojila dodatna financijska sredstva za upošljavanje još jednog socijalnog radnika na poziciji člana MIT-a te osigurala dodatna sredstva za njihov rad. Materijalnu i stručnu podršku za rad MIT-a trenutno pruža i World Vision.

Resorno ministarstvo rada, zdravstva i socijalne skrbi ulaže intenzivne napore na otvaranju Prihvatilišta za djecu kao ključnog resursa za zbrinjavanje djece koja se zateknu u prosjačenju ili za koje postoji sumnja da su potencijalne žrtve nekog drugog oblika eksploatacije, odnosno na pronalaženju prelaznog i privremenog rješenje do početka rada Prihvatilišta. Također su žrtve trgovine ljudima uvrstili kao korisnike prava iz socijalne i dječje zaštite u novom županijskom zakonu o socijalnoj zaštiti koji je u skupštinskoj proceduri'', ističe se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close