Na današnji dan

Bačeno cvijeće u Neretvu: Prije 23 godine srušen je Stari most

Vijesti / Flash | 09. 11. 2016. u 07:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije 23 godine, 9. studenog 1993. u 10:16 sati srušen je Stari most u Mostaru.

Tim povodom točno u 10 sati i 16 minuta, u vrijeme kada se Stari most prije 23 godine obrušio, u Neretvu je bačeno cvijeće te je izveden skok s 20 metara visokog luka.

S obzirom da gradske vlasti službeno ne obilježavaju godišnjicu rušenja Starog mosta, kao i prethodnih godina organizaciju je na sebe preuzeo Klub skakača u vodu Mostari, javlja Fena.

Prisjećajući se ratne 1993. godine Benaid Kalajdžić iz Kluba skakača kazao je kako je za njega to bio jedan od najtužnijih dana u životu.

Balić: Bio sam šokiran

''Bio sam 200 metara udaljen i gledao kako se most ruši. Imao sam osjećaj kao da se dio mene otkinuo. Taj dan nikada se ne smije zaboraviti i mi stariji moramo o tome pričati ovoj ovdje djeci'', dodao je Kalajdžić.

Legendarni mostarski skakač Emir Balić za agenciju Anadoliju je kazao kako za vrijeme rušenja Starog mosta nije bio u gradu i kako ga je informacija o tom događaju šokirala.

"Meni je jedna novinarka 'Sportskih novosti' javila da je srušen Stari most. Bio sam šokiran. Nisam mogao vjerovati ni kad sam vidio u vjestima da se to dogodilo. Most koji je preko 400 godina čvrsto stajao i proživio sve ratove, potrese i prirodne nesreće, ljudi su srušili. To je bilo šokantno. Ovaj most je simbol grada. Zato što je on nama u ono vrijeme bio sve. Stoga je veoma važno da se obilježava godišnjica rušenja mosta kao i godišnjica njegove obnove. Sva zdanja u svijetu koja su simboli gradova ako su srušeni onda su im se obilježavale godišnjice kako rušenja tako i obnove", kazao je Balić navodeći kako je Stari most za Mostar i BiH ono što je Eiffelov toranj za Pariz i Francusku.

Skok bez aplauza

"Ovo danas je malo obilježje koje trebaju generacije i generacije da poštuju i prate, jer Stari most je dao veliki doprinos, ne samo Mostaru već cijeloj Bosni i Hercegovini i šire", bio je glavni komentar građana Mostara koji su se okupili na obilježavanju rušenja Starog mosta.

Tradicionalni skok bez aplauza koji je izveo član Kluba skakača u vodu "Mostari" Kenan Juklo.

"Ovo je najcrnji dan u povijesti Mostara. Današnjim 'skokom bez aplauza' Klub skakača u vodu 'Mostari' želio je odati počast i Starom mostu i svim žrtvama u proteklom ratu, uz poruku da sve ono što se tada dogodilo, ne smije nikada više ponoviti". Ovo je u ime Kluba skakača "Mostari" kazao Saša Oručević za  agenciju Anadoliju.

Most je ponovno je obnovljen, te je otvoren 2004. godine za javnost.

Obnova mosta nakon rata je trajala sedam godina, te je na nju potrošeno 13,5 milijuna dolara.

Sredstva za most prikupljena su kreditom Svjetske banke, kao i donacijama Turske, Italije, Nizozemske i Hrvatske.

Stari most i stara gradska jezgra Mostara 2005. godine službeno su uvršteni na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a. Ovaj most bio je najveća lučka konstrukcija na svijetu koja ima izražen luk širok 4 metra i 30 metara dug.

Most, koji je postao simbol Mostara, dao je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin.

Kopirati
Drag cursor here to close