Špijunski šamar

Azil za Snowdena i Assangea u Francuskoj?

Vijesti / Flash | 27. 06. 2015. u 11:44 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski ministar pravosuđa Christiana Taubira navodi da bi Francuska mogla da da azil Julijanu Asaangeu i Edwardu Snowdenu, koji su kroz "WikiLeaks" razotkrili američke diplomatske tajne.

"WikiLeaks" je nedavno objavio da su američki obavještajci iz agencije NSA godinama sustavno prisluškivali razgovore i špijunurali tri francuska predsjednika - Jacquesa Chiraca, Nicolu Sarkozyja i Francoisa Hollandea.

Ta informacija zaprepastila je francuske političare, koji, kako procjenjuju analitički portali, zaista nisu vjerovali da bi Washington to mogao učiniti.

Francuski ministar pravosuđa sada najavljuje da bi službeni Pariz mogao ponuditi azil Snowdenu i Assangeu, koji su razotkrili američke diplomatske tajne i koje SAD žele uhititi po svaku cijenu.

"Ako Francuska odluči da da azil Snowdenu i Assangeu - neću biti iznenađena. To je moguće", rekla je Taubira u razgovoru za francuske medije. Ona pojašnjava da je ta odluka na francuskom predsjedniku i premijeru.

Politički analitičari u Francuskoj vjeruju da bi takva odluka bila osveta Pariza za špijunski šamar sa druge strane Atlantika, prenijela je agencija Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close