Ruski poklon

Avioni im trebaju, ali što će Srbiji tenkovi?

Vijesti / Flash | 22. 12. 2016. u 13:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vojni analitičari slažu se u ocjeni da je nabavka zrakoplova MIG-29 iz Rusije najbolje rješenje za spas srpskog lovačkog zrakoplovstva ali smatraju da je potpuno neobjašnjivo zbog čega će biti nabavljeno i po 30 tenkova T-72 i oklopnih automobila BRDM-2, jer Vojska Srbije ima takva i znatno bolja sredstva u upotrebi i to u velikom broju.

Vojni analitičar i nekadašnji pomoćnik ministra obrane Bojan Dimitrijević ocijenio je da je nabavka šest lovaca MIG-29 nesporna i pozdravio tu odluku kao značajan doprinos za Ratno zrakoplovstvo, ali je dodao da ga je potpuno iznenadila informacija o nabavci oklopne tehnike, konkretno tenkova T-72 i izviđačkih oklopnih automobila BRDM-2.

Nepotrebni BRDM-2

"Ta sredstva su u našoj vojsci u upotrebi od ranije, a većina je povučena još 2006. godine kada su proglašena neperspektivnim. Tako da mi nije jasno je li to dio nekog šireg aranžmana ili premijer Srbije nije dobio pravu informaciju o tome za što bi se ta sredstva mogla koristiti", rekao je Dimitrijević agenciji Beta.

Ocijenio je kako naročito BRDM-2 nije potreban jer to vozilo nema mogućnost za transport vojnika već jedino možda može biti upotrjebljeno u patroliranju na granici prema Bugarskoj i Makedoniji ili, eventualno, u mirovnim misijama.

"Pozdravljam nabavku zrakoplova ali sam uvijek više za nabavku helikoptera, s obzirom da se u proteklim desetljećima pokazalo da nam toga manjka", rekao je.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocijenio je da je nabavka zrakoplova MIG-29 potpuno razumljiva i svrsishodna ideja, jer je postojećim zrakoplovima tog tipa u Srbiji resurs pri kraju i morat će ići na remont, nakon čega bi Srbija ostala bez obrane zračnog prostora.

Država zatajila problem sa zrakoplovima

"Doduše, to ne bi bio presedan jer smo zbog krize oko akumulatora već imali situaciju u kojoj nije održavano lovačko dežurstvo. Tada je to država riješila tako što je uložila veliki napor da se to ne objavi u medijima a sada je to urađeno na mnogo bolji način ovom nabavkom", rekao je Radić.

Govoreći o najavama da će u Srbiju doći i po 30 tenkova T-72 i vozila BRDM-2, Radić je rekao kako mu se čini da se do te odluke vjerojatno stiglo tako što je Rusija vidjela čega ima "u višku" pa odlučila Srbiji donirati sredstva s te liste.

"Vozilo BRDM-2 se pokazalo efikasnim na Kosovu i Metohiji ali VS ima tih sredstava i veći dio je u rezervi jer je višak... Za tenk je još čudnije jer mi imamo mnogo bolji tenk M-84, dok od preostalih T-72 koristimo samo jednu satniju od 13 komada u Četvrtoj brigadi", rekao je Radić.

Ukazao je kako Srbija s četiri tenkovska bojna tenkova M-84 i T-72 ima daleko više oruđa ne samo od zemalja u okruženju nego i od nekih velikih i jakih država, poput Francuske.

Poklonu se ne gleda u zube

"Poklonu se u zube ne gleda ali bez više informacija što se želi s tim vozilima ne možemo donositi neki sud. Tenk T-72 je inferiorniji od jugoslovenskog M-84, koji je i nastao tako što je na tenku T-72 izvedena obuhvatna modernizacija, prije svega u sistemu za upravljanje vatrom i na motoru", rekao je Radić.

Ocijenio da je možda bilo bolje da se od donatora tražilo nešto iz domena artiljerijsko-raketne tehnike.

Vojska Srbije u upotrebi ima ukupno četiri tenkovske bojne s po 53 tenka. Svi tenkovi, osim jedne satnije od 13 tenkova T-72, su tipa M-84. Određeni broj tenkova M-84 nalazi se i u remontnoj rezervi i na poligonu Pasuljanske livade, odnosno u središtu za obuku Kopnene vojske.

U rezervi se nalazi i 40-ak tenkova T-72 i oko 280 starijih tenkova T-55.

Vozila BRDM-2 je nekadašnja Jugoslovenska narodna armija nabavljala od 1968. do 1985. godine i za potrebe vojske nabavljeno je oko 280 vozila. Danas se taj oklopni izviđački automobil koristi u izviđačkim satnijama zapovjednih bojni Kopnene vojske i u svim tenkovskim i mehanizovanim bojnama KoV. Više od polovine tih vozila, čija proizvodnja je obustavljena 1989. godine, nalazi se u rezervi, objavila je Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close