O koroni u HNŽ-u

Avdić: Logičnije je da rade škole, nego kladionice i zabavni klubovi

Rješenje je uvođenje dodatnih mjera. Lako je naći zgradu gdje ćemo smještati pacijente, ali je nemoguće naći kadar koji će usluživati sve zaražene. Lako se može dogoditi da u narednih mjesec ili dva dođe do urušavanja zdravstvenog sustava.
Vijesti / Flash | 26. 10. 2020. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Statistika neumoljivo poziva na oprez. Alarmantne brojke zaraženih stanovnika Hercegovačko-neretvanskog kantona ukazuju da se nalazimo u ozbiljnom problemu. Veliki broj testiranih, ogroman broj pozitivnih. Za N1 govorio je dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Kako je protekao vikend u HNŽ, kakve statistike bilježite?

Zabrinjavajuće, ako gledamo samo podatke u posljednja četiri tjedna. Prije četiri tjedna imali smo incidencu 118 na 100.000 stanovnika, a sada je 416 na sto tisuća. U odnosu na prošli tjedan imali smo povećanje od 100 posto.

Što je dovelo do skoka?

Nakon popuštanja mjera u svibnju uslijedili su svadbeni saloni. Imali smo svakodnevno svadbe što je dovelo da ulaska korone u populaciju i virus se sada širi horizontalnom linijom.

Kako stojite sa bolničkim kapacitetima?

Bolnički kapaciteti su prebukirani, na gornjoj su granici. Teško da mogu izdržati kao i domovi zdravlja. Situacija je stvarno alarmantna i teška.

Što je rješenje?

Rješenje je uvođenje dodatnih mjera. Lako je naći zgradu gdje ćemo smještati pacijente, ali je nemoguće naći kadar koji će usluživati sve zaražene. Lako se može dogoditi da u narednih mjesec ili dva dođe do urušavanja zdravstvenog sustava.

Koje su to mjere?

Mi smo u Kriznom stožeru donijeli odluku da prvo štitimo zdravstveni sustav kako bi omogućio što duži rad. Zatim, da škole ostanu što duže u pogonu jer mislim da su djeca u školama najsigurnija, a zatvaranjem škola ta bi djeca prešla u kafiće koji su mnogo opasniji. Meni je logičnije da radi škola nego kladionice i zabavni klubovi.

Da li treba zatvoriti granice prema susjedima?

Definitivno je to neophodno. Ne radi se o revanšizmu nego jednostavno da spriječimo širenje virusa. Međutim tu imamo otežavajuću okolnost jer nemamo ministarstvo zdravstva na državnoj razini.

Predizborna kampanja?

Preporuka je da se predizborna kampanja odvija online. Istaknuo bih i da vjerske blagdane, koji slijede, da se dobro iskordiniraju da nam se ne povećaju brojke.

Kakav nam scenarij slijedi?

Crn ako se nastavi sa ovakvim povećanjem broja zaraženih. Međutim, uvođenjem restriktivnih mjera, koje su privremeno, može se smanjiti broj zaraženih. Također, treba iskoristiti zimsko razdoblje da brojke svedemo na normalu.

Kopirati
Drag cursor here to close