"Šešelj dolazi"

Autobusi sa Šešeljevim pristalicama iz Istočne Hercegovine u petak kreću za Beograd

Vijesti / Flash | 11. 11. 2014. u 11:42 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Okružnog odbora Hercegovina Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj iz svih općina u Istočnoj Hercegovini u petak, 14. studenog će put Beograda u Srbiji krenuti članovi i simpatizeri te stranke u Bosni i Hercegovini kako bi prisustvovali subotnjem mitingu podrške dr. Vojislavu Šešelju u glavnom gradu Srbije, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Vladimir Delić, zamjenik načelnika Općine Bileća, iz SRS dr. Vojislav Šešelj. 

"Iz Bileće će u Beograd krenuti dva autobusa, a po jedan sasvim sigurno i iz Gacka i Ljubinja. Nastojat ćemo da organiziramo kako bi što veći broj osoba iz Istočne Hercegovine otišao u Beograd na miting podrške Vojislavu Šešelju", naglasio je Delić. 

Ekipa Anadolu Agency (AA) u Bileći je proteklih dana zabilježila na desetine plakata koje je postavila Srpska radikalna stranka iz bh. entiteta RS sa parolom - "Šešelj dolazi".

Na samom ulazu u Bileću, na stubu ulične rasvjete postavljen je veliki bilboard sa likom Vojislava Šešelja. Na njemu je ispisana poruka - "Hoćemo Šešelja". 

I u susjednom Gacku je slična situacija. Na plakatima po mjestu i na sjedištu njegove Srpske radikalne stranke iste poruke, s tim što su ove u Gacku u odnosu na one u Bileći proširene i sa porukom - "Srbija čeka Šešelja". 

Međunarodni krivični sud za zločine u bivšoj Jugoslaviji podigao je optužnicu protiv Vojislava Šešelja siječnja 2003. godine. Lider radikala optužen je za ratne zločine na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine. On se dobrovoljno predao 24. veljače iste godine. Suđenje mu je počelo 7. studenog 2007. godine.

Iako su neke točke optužnice u trećoj, izmijenjenoj verziji izbrisane, Šešelj je optužen za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, dijelovima BiH i Vojvodine. Ovo obuhvaća ubojstva u Vukovaru (255 na Ovčari i šest kod Veleprometa), i u okolici Sarajeva (56 osoba), Mostaru (106 osoba), Nevesinju (53 osobe) i Zvorniku (preko 340 osoba); pritvaranje civila u logore pod nehumanim uvjetima, mučenje, premlaćivanje i ubojstva; deportacije i prinudno preseljavanje desetine tisuća Hrvata i muslimana sa tih teritorija i dijelova Vojvodine i namjerno uništavanje njihovih domova, imovine, kulturnih i vjerskih objekata.

Prema optužnici, Šešelj je, kao značajna politička osoba, propagirao ujedinjenje "svih srpskih zemalja" u homogenu srpsku državu i, sam ili sa ostalim zajedničkog zločinačkog poduhvata, "sudjelovao u novačenju, formiranju, financiranju, snabdijevanju i usmjeravanju srpskih dobrovoljaca povezanih sa SRS, obično nazivanih 'četnici' ili 'šešeljevci'". Lideru SRS se na teret stavlja i da je propagirao rat i potpirivao mržnju prema nesrbima i poticao svoje dobrovoljce i druge srpske snage da počine zločine. Tužiteljstvo navodi da je Šešelj indoktrinirao dobrovoljce svojom ekstremističkom retorikom radi "uključivanja u nasilno uklanjanje nesrpske populacije sa ciljanih teritorija". 

Na poluvremenu suđenja, u svibnju 2011, zaključeno je da Šešelj ostaje u pritvoru Haškog tribunala jer je Pretresno vijeće odbacilo njegov zahtjev po pravilu 98 bis za oslobađajućom presudom po završetku dokaznog postupka optužbe. Suci su bili složni u nalazu da je predočeno dovoljno dokaza na osnovu kojih bi "razumno veće moglo da zaključi" da su počinjeni zločini progona, ubojstva, mučenja, okrutnog postupanja, deportacija, prisilnog premještanja, bezobzirnog razaranja gradova i sela, uništavanja vjerskih objekata i pljačke u općinama u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, navedenim u optužnici protiv lidera srpskih radikala.

Suđenje je okončano 2012. godine iznošenjem završnih riječi, ali presuda do danas nije izrečena.

Prije nekoliko dana sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je odluku da Šešelj bude pušten iz pritvora na liječenje zbog medicinskih razloga. 

Prije nekoliko mjeseci Šešelju je dijagnosticiran karcinom, od kojeg je liječen, a zdravstveno stanje mu je nedavno pogoršano jer su mu otkrivene metastaze na jetri.

Kako je za AA potvrdio Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom, Šešelj bi sutra trebao iz Nizozemske krenuti avionom za Beograd.

 

Kopirati
Drag cursor here to close