problem izbjeglica

Austriji predstavljene mjere koje BiH priprema za slučaj priliva migranata

Vijesti / Flash | 02. 11. 2015. u 16:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu s austrijskom ministricom unutarnjih poslova Johannom Mikl-Leitner s kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, unapređenju policijske suradnje, zajedničkim projektima važnim za ispunjavanje EU standarda, a posebna pozornost posvećena je problemu izbjeglica s Bliskog istoka.

S tim u vezi razmijenjene su informacije o trenutnoj situaciji u vezi s prilivom migranata te mjerama koje BiH priprema za slučaj porasta broja izbjeglica i azilanata.

Ocijenjeno je da je za rješavanje ove problematike potrebna jedinstvena politika i zajedničke mjere zemalja na migrantskoj ruti i zemalja EU koje su njihova krajnja destinacija.

Konstatirano je da su BiH i Austrija ključni partneri za suradnju u oblasti sigurnosti, kako zbog geografske blizine, povijesnih veza, ali i velikog broja bh. građana koji žive u Austriji.

Dosadašnja policijska suradnja je ocijenjena kao odlična i ona će u budućnosti biti dodatno unaprijeđena kroz formiranje zajedničkih istražnih timova, u čijem fokusu će biti borba protiv trgovine ljudima.

Iskazana je snažna podrška napretku i mjerama koje BiH poduzima u oblasti europskih integracija. Austrija će nastaviti pružati podršku BiH na tom putu, kroz projekte jačanja policijskih agencija, kako bi što prije ispunili EU standarde i spremno dočekali otvaranje pregovaračkih poglavlja iz sigurnosnog sektora.

Zajednički odgovor na ključne sigurnosne izazove bit će ostvaren i kroz Konvenciju o policijskoj suradnji zemlja jugoistočne Europe (PCC SEE) koja nudi velike mogućnosti za borbu protiv terorizma i prekograničnog kriminala, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close