Imigranti

Austrija će tužiti Mađarsku?

Vijesti / Flash | 07. 09. 2016. u 13:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijski ministar unutrašnjih poslova danas je zaprijetio da će tužiti Mađarsku ukoliko odbije da primi nazad migrante koji su prešli granicu između ove dvije države, nakon što su političke tenzije porasle zbog imigranata ususret predsjedničkim izborima, izještava Reuters.

Austrijska vlada, suočena s kritikama krajnje desničarske Slobodarske stranke Austrije, često optužuje Mađarsku za puštanje migranata na njenu teritoriju, unatoč pravilima Europske unije da tražitelji azila moraju ostati u prvoj zemlji EU u koju uđu.

Mađarska, koja se priprema za referendum o tome da li da prihvati azilantsku kvotu, u rastućoj igri prebacivanja krivice inzistira da većina izbjeglica uđe na njenu teritoriju iz drugih zemalja EU, prvenstveno Italije i Grčke.

''Države ili skupine država koje trajno krše zakon moraju očekivati pravne posljedice'', rekao je ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Sobotka za radio ORF, odgovarajući na pitanje o mađarskom odbijanju da se povuče.

''U tom slučaju, Republika (Austrija) će morati tužiti. Republika se mora uvjeriti da EU postupa u skladu sa zakonom i točka'', dodao je, ne navodeći koji pravni postupak razmatra.

Mađarska je postavila ogradu uz svoju granicu sa Srbijom koja nije članica EU kako bi zaustavila talas stotina tisuća ljudi od kojih mnogi bježe od nasilja na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. I Mađarska i Austrija su nedavno priopćile da je situacija sada uglavnom pod kontrolom.

Glasnogovornik mađarske vlade odbacio je Sobotkin poziv u priopćenju, rekavši kako je većina migranata stigla iz drugih EU država.

''Mađarska ne može i neće preuzeti odgovornost i trpjeti posljedice zbog neodgovornog postupanja drugih članica – Austrije, Njemačke, koje su izričito predložile ignoriranje pravila ili država poput Grčke koje nisu uradile svoj posao'', rekao je glasnogovornik.

Njemačka i Austrija su najprije otvorenih ruku dočekivale ogroman broj izbjeglica sa Bliskog istoka i iz Afganistana. Međutim, Austrija je počela da pooštrava pravila za azil početkom ove godine i uvela godišnji limit na broj prihvaćenih zahtjeva za azil.

Kopirati
Drag cursor here to close