Izravno upozorenje

Australci 'bijesne' na Rusiju: Ovo nije nesreća, ovo je zločin!

Vijesti / Flash | 18. 07. 2014. u 15:59 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australski premijer Tony Abbot danas je poslao izravno upozorenje Rusiji da će ju izolirati cijela međunarodna zajednica ako odbije prihvatiti barem dio odgovornosti za obaranje leta MH17 Malaysia Airlinesa, i ako ne omogući potpuno transparentnu međunarodnu istragu tragedije.

U rušenju zrakoplova Boeing 777-200 stradalo je 298 ljudi, među kojima i najmanje 28 Australaca.

- Naglašavam, ovo nije nesreća, ovo je zločin, i zločinci se ne smiju izvući nekažnjeno, rekao je Abbott.

- Mora doći do pune, neovisne međunarodne istrage, i Rusija joj ne smije stajati na putu samo zato što je zrakoplov srušen nad teritorijem koji kontroliraju pobunjenici koje podržava ruska strana.

Australsku vladu razljutio je ruski ambasador Vladimir Morozov, koji im je priopćio kako su zrakoplov srušile ukrajinske snage.

- Moram vam reći da je prvi odgovor ruskog ambasadora bio okriviti Ukrajinu. Ovo je vrlo, vrlo neprihvatljivo, rekao je Abbott.

- Znamo da postoje problemi u Ukrajini, i također znamo tko je odgovoran za te probleme, i ideja da Rusija može nekako tvrditi da ništa od ovoga nema nikakve veze s njima jer se dogodilo u ukrajinskom zračnom prostoru nikako ne drži vodu.

- Što se mene tiče, kada imate situaciju gdje su pobunjenici koje podržava Rusija ubili Australce koristeći, čini se, teško oružje ruskog podrijetla, Australija vrlo mračno gleda na cijelu priču i želimo potpunu istragu.

Abbott je naglasio i da je ‘potpuno fer’ pitati hoće li ruski predsjednik Vladimir Putin uopće biti dobrodošao na sastanku G20 u Brisbaneu kasnije ove godine, ako odbije suradnju na istrazi pada zrakoplova.

- Impreativno je, ako Rusija želi zadržati ikakav međunarodni ugled, da surađuje u potpunosti. Bez provokacija, bez izgovora, bez prebacivanja krivnje, bez štićenja ljudi koji su možda upleteni u ovaj događaj uz potporu Rusije, izjavio je Abbott.

Kopirati
Drag cursor here to close