Prvostupanjska presuda

Asim Sarajlić oslobođen: Razgovor nezakonito snimljen

Kako je navedeno u obrazloženju presude nezakoniro snimljen razgovor ne može biti osnov za presudu jer se radi o krivičnom djelu odnosno nezakonitio prikupljenom dokazu.
Vijesti / Flash | 10. 02. 2023. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović su prvostupanjskom presudom oslobođeni krivice po osnovu člana 299 Krivičnog zakona FBiH da su, kako je u optužnici navedeno, prije izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od izaslanika izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem i obećali mu zaposlenje supruge - piše N1.

Kako je navedeno u obrazloženju presude nezakoniro snimljen razgovor ne može biti osnov za presudu jer se radi o krivičnom djelu odnosno nezakonitio prikupljenom dokazu.

Tvrtković snimio razgovor

Prema optužnici sarajevskog kantonalnog tužilaštva Sarajlić i Delalić su obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Prevljakov protukandidat.

Tvrtković je snimio razgovor, napravio audiozapis, na kojem se čuje o čemu je razgovarao sa Sarajlićem i Delalićem, koji je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Efendić je javno objavio ovaj snimak. Delalić je nakon objavljivanja snimka napustio SDA, a kasnije je to učinio i Efendić koji je sada predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

U kolovozu 2022., sutkinja Amela Skrobo-Kadrić je otvorila glavni pretres u predmetu u kojem su navedeni optuženi za krivično djelo ''Davanje dara i drugih oblika koristi''.

Na crnoj listi

U tom periodu, prvooptuženi Asim Sarajlić je bio predsjednik kadrovske komisije SDA i član Predsjedništva SDA, kao i izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH.

Važno je istanuti i to da se Sarajlić nalazi na američkoj crnoj listi, nakon što mu je Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) u travnju prošle godine uveo sankcije.

On je prije toga bio predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda nakon čega je podnio ostavku na ovu poziciju.

Na ovu prvostupanjsku presudu postoji mogućnost žalbe.

Bio sam meta

Sarajlić nije krio zadovoljstvo prvostepenom presudom kojom je oslobođen da je trgovao utjecajem. Također, iznio je optužbe da je sada na sceni užasna politička trgovina odnosno, kako kaže, sve ono što se njemu stavljalo na teret.

Nema dileme Sarajlić kaže da je zapravo on bio glavna tema - piše N1.

''Tko je pratio suđenje mogao je vidjeti iskaze Semira Efednića, Velida Tvrtkovića i uvjeriti se zapravo da je organizacija bila na drugoj strani očito cijele te montaže i afere i da je Muhamed Šehović doveden u zabludu da bi se došlo preko Sabahudina Delalića do mene. Ja sam bio glavna meta'', kazao je Sarajlić.

Sarajlić tvrdi da je stiuacija sada na političkoj sceni gora i tvrdi da je na sceni užasna politička trgovina.

''Da li su na političkoj sceni neki bolji, dobri momci, da li je društvo bolje? Ja vas uvjeravam da je gore'', istaknuo je Sarajlić.

Hoće li se vratiti u politiku, Sarajlić je rekao: Vidjet ćemo, te je podsjetio na američke sankcije koje su i dalje na snazi.

Također, Sarajlić se zahvalio i svojoj SDA stranci.

Kopirati
Drag cursor here to close