Poziv na buđenje

Ashton: Vodstvo BiH treba voditi računa o zabrinutosti ljudi

Vijesti / Flash | 10. 02. 2014. u 14:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a izrazilo je zabrinutost zbog razvoja događaja u BiH i zatražilo da EU više pozornosti posveti toj zemlji.

Prosvjedi koji su dogodili posljednjih dana u BiH, "predstavljaju poziv na buđenje za Europsku uniju. Moramo usmjeriti više pozornosti na put te zemlje prema članstvu u EU i NATO-u tako da se okonča stagnacija u bosanskohercegovačkoj politici", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague, prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, na kojem će se, između ostaloga, razgovarati i o stanju u BiH, prenosi Hina.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila da bi vodstvo u BiH trebalo voditi računa o zabrinutosti ljudi i iskoristiti ovu prigodu za rješavanje gospodarskih i političkih problema.

Na upit da komentira izjavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da bi u slučaju eskalacije u BiH trebalo poslati europske vojne snage, Asthon je rekla je njegova izjava hipotetična.

"Mislim da je moj dragi prijatelj Valentin govorio o hipotetičnoj situaciji", rekla je Ashton.

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, koji je Inzkov prethodnik na mjestu visokog predstavnika, nije htio komentirati tu izjavu.

"Nemojte od mene očekivati da komentiram izjavu visokog predstavnika. Ali, pokazuje se da je strpljenje građana BiH pri kraju, zemlja nema pozitivnu agendu, ne bavi se pozitivnim stvarima", rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da je zabrinut i istaknuo kako želi da EU s današnjeg sastanka pošalje jasnu poruku Bosni i Hercegovini.

Ni slovenski ministar vanjskih poslova Karel Erjavec ne vidi rješenje u slanju europskih vojnih snaga.

"To nije rješenje", rekao je Erjavec.

Slovenski ministar je rekao da je BiH ključ za stabilnost toga područja te da se zauzima za to da EU pristupi BiH prema sličnom modelu poput onoga kakav je osmišljen za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

 

Kopirati
Drag cursor here to close