Britanski Dom lordova

Ashdown: Ponovno se zagovaraju 'Velika Srbija' i 'Velika Hrvatska'

Na Ashdownovo pitanje, predstavnica Vlade je izrazila da dijeli njegovu zabrinutost, da će ostati aktivno angažirani, te da ne žele nikakvu promjenu granica u regiji.
Vijesti / Flash | 27. 02. 2018. u 21:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski Dom lordova na svojoj je današnjoj sjednici raspravljao o procjeni utjecaja ruske vlade na Zapadni Balkan u vidu euroatlantskoga proširenja na Balkan. Pitanje vladi uputila je barunica Helić, koja je podrijetlom iz Gračanice, a u Britaniju je izbjegla za vrijeme rata u BiH. Nakon uspješne karijere u britanskom ministarstvu vanjskih poslova, imenovana je u Dom lordova 2014. godine.

Barunica Helić je upozorila na ustrajne ruske napore za sprječavanjem zemalja zapadnoga Balkana od pridruživanja NATO-u i EU, te je tom pogledu istaknula otvaranje tzv. humanitarnoga centra u Srbiji, naoružavanje Srbije, neuspjeli državni udar u Crnoj Gori, podrška secesionizmu u Republici Srpskoj, etničke tenzije u Makedoniji i davanje podrške podjeli Kosova.

Predstavnica Vlade na njezino je pitanje izrazila zabrinutost zbog povećanog ruskog utjecaja na Zapadni Balkan, osobito vidljivoga u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori. Takvo ponašanje Rusije djeluje destabilizirajuće za sigurnost zapadnog Balkana u Europe, naglašeno je u odgovoru, te je izražena podrška euroatlantskim aspiracijama svih šest zemalja zapadnoga Balkana, što je dan ranije izrazila i britanska premijerka May. Iz Vlade je istaknuta podrška obvezama iz Daytonskog mirovnog sporazuma, te osobito očuvanja statusa Bosne i Hercegovine i normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

U raspravu se uključio u bivši visoki predstavnik u BiH, lord Ashdown, istakuvši da se ponovno produbljuje nestabilnost na zapadnom Balkanu, prozvavši one koji "ponovno zagovaraju 'Veliku Srbiju' i 'Veliku Hrvatsku'". Od Vlade je zatražio eksplicitno protivljenje bilo kakvoj promjeni granica na zapadnom Balkanu, kao sprječavanje daljnjeg krvoprolića.

Na Ashdownovo pitanje, predstavnica Vlade je izrazila da dijeli njegovu zabrinutost, da će ostati aktivno angažirani, te da ne žele nikakvu promjenu granica u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close