Na (ne)zakonit način

Arnautović o najavama smjene SIP-a: Žele postaviti politički podobne članove

Dovodi se u pitanje sam izborni proces, a on se najeklatantnije ogleda da se nadležnosti SIP-a dovode u pitanje, naveo je Arnautović
Vijesti / Flash | 27. 01. 2023. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suad Arnautović, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, komentirao je najave lidera političkih stranaka koje čine državnu vlast da će smijeniti trenutni saziv SIP-a.

''Oni koji pokušavaju na nezakonit način da smijene članove SIP-a, naglašavam na nezakonit način, oni žele da postave politički podobne članove SIP-a koje će kada im namignu i kažu nećemo raspisivati izbore da oni to tako provedu, a ne treba im neko ko će se žilavo suprotstaviti takvoj koncepciji.

Također se dovodi u pitanje sam izborni proces, a on se najeklatantnije ogleda da se nadležnosti SIP-a dovode u pitanje i da se izborni proces koji vodi SIP dodijeli nekim drugim entitetskim institucijama koje se formiraju ili su već formirane'', rekao je Arnautović za FTV.

Arnautović se pita zašto se ne govori o novim tehnologijama u izbornom procesu.

''Mi smo cijeli projekt napisali, zašto se ne govori o strategiji za poboljšanje integriteta izbornog procesa, akcijski plan u vezi sa tim, zašto se otvaraju krupna pitanja izmjene izbornog sustava?

Zašto o tim stvarima ne pričamo, to su sistemska rješenja, a ne šta uraditi sa sedam pojedinaca'', kazao je Arnautović za FTV.

 

Kopirati
Drag cursor here to close