Zvizdić

Arhitektura Balkana je završena, nema podjela

Vijesti / Flash | 03. 02. 2017. u 15:54 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina ima realne šanse da do kraja ove godine dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji i aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u, ako se svi posvete tim pitanjima, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

U intervjuu za Radio Bosne i Hercegovine (BH Radio) izrazio je očekivanje da će popunjavanje Upitnika Europske komisije biti završeno na vrijeme, iako još nijedan odgovor nije stigao iz Republike Srpske. Dodao je da su unutar bh. institucija, imajući u vidu rok od šest mjeseci, napravljene određene faze kako bi se na organiziran i transparentan način došlo do pravih odgovora.

Prva faza je da bh. institucije pripreme odgovore na pitanja iz Upitnika, a Zvizdić je naglasio da je većina ispoštovala rok te su unijeti odgovori u centralni informacijski sustav unutar Direkcije za europske integracije.

''Predstavnici Vlade Republike Srpske su nas informirali da oni imaju pripremljene odgovore i još ih nisu unijeli u centralni informacijski sustav. Možemo govoriti koji razlozi stoje iza takve odluke'', kazao je Zvizdić.

Istaknuo je da ako je razlog tome tehničke prirode, onda se to može prihvatiti, ali ako iza toga stoje ponovo razlozi da se pokušava ostvariti paralelan kontakt sa europskim institucijama, to su, stav je predsjedavajućeg Zvizdića, potpuno uzaludni i bezuspješni pokušaji.

Podcrtao je da su Europska komisija i Europska unija bili potpuno jasni kada su istaknuli da oni razgovaraju samo s državom BiH i prihvatit će se samo odgovori koji dođu i govore jednim glasom uime BiH.

Osvrnuo se na inzistiranje hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu na federalizaciji BiH kazavši da oni nisu jedini zastupnici u Europskom parlamentu, podsjećajući da je na Rezoluciju koju je pripremio izvjestitelj za BiH Cristian Dan Preda bilo 288 amandmana, od kojih je u mnogima prepoznat ostvareni napor i progres BiH. Smatra da će BiH sigurno u nekoj budućnosti, ako dođe do nove administrativno političko-teritorijalne reorganizacije BiH, biti upravo definirana na bazi regionalnih principa koji važe u Europskoj uniji.

Stoga misli da je u tom smislu došlo do nerazumijevanja između pojmova i onoga što je cilj takvih amandmana, ali treba jasno naglasiti da neće biti nikakvih novih podjela u BiH, a za to ne postoji snaga, mogućnost, ni podrška unutar BiH, van BiH, u regiji, ili u zemljama koje odlučuju o dominantnim međunarodnim odnosima.

''Ne razumijem kako domaći političari ne mogu shvatiti bazne izjave europskih i svjetskih dužnosnika. Nema novih podjela, završena je arhitektura Balkana, može se samo ići ka integraciji BiH, ne ka dezintegracije BiH. To je kazao i generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i visoka predstavnica EU Federica Mogherini, ali to su rekli i najveći europski dužnosnici '', podsjetio je Zvizdić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close