podrška

Arapska liga podržala kampanju protiv Huta u Jemenu

Vijesti / Flash | 26. 03. 2015. u 15:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arapska liga je u četvrtak dala punu podršku kampanji, koju predvodi Saudijska Arabija, protiv šiitskih Huta u Jemenu. Generalni tajnik ove organizacije Nabil Elarabi je izjavio kako je ova operacija usmjerena "protiv specifičnih ciljeva među Hutima" na osnovu zahtjeva jemenskog predsjednika Abda-Rabua Mansura Hadija, prenosi Reuters.

Prema današnjem priopćenju sudanskog ministra obrane Abdela Rahima Mohameda, njegova zemlja će sudjelovati u spomenutoj operaciji protiv Huta kako kopnenim tako i zračnim snagama. Sudanske trupe su, prema ovom priopćenju, već u pokretu u pravcu područja operacija.

Prema priopćenju veleposlanika Saudijske Arabije u Washingtonu Adela al-Džubeira, koalicija koju čini više od 10 zemalja se pridružila vojnoj kampanji koja ima za cilj zaštitu Hadijeve vlade od Huta koji su krenuli u ofanzivu na Aden, u koji se Hadi sklonio kada je pobjegao iz kućnog pritvora u Sani.

AL-Džubeir nije imenovao sudionike koalicije. Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein, Kuvajt i Katar su, inače, izdali zajedničko priopćenje o započinjanju spomenute vojne akcije. Od zemalja članica Vijeća Zaliva za suradnju (GCC) samo se Oman nije pridružio koaliciji.

Osim sudanskih, i egipatske i jordanske snage su uključene u operacije, dok je Pakistan objavio kako razmatra apel Saudijske Arabije da pošalje kopnene snage. Maroko je objavio kako podrzdava operacije koju predvode Saudijci, ne potvrđujući ali i ne poričući ranije vijesti zalivske agencije al-Arabija kako je poslao borbene avione.

Bijela kuća je obećala kako će SAD dati logističku i obavještajnu podršku operaciji, a i Turska je podržala akciju u Jemenu, dok siitski Iran zahtijeva trenutnu obustavu vojnih operacija Koalicije, prenosi Tanjug. Kina je povodom akcije međunarodnih snaga u Jemenu izrazila zabrinutost i založila se za dijalog.

Kopirati
Drag cursor here to close