Ratni zločin

Apelacijski sud dopustio izručenje Azre Bašić

Vijesti / Flash | 23. 04. 2016. u 09:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki savezni Apelacijski sud podržao je odluku o izručenju Azre Bašić zbog sumnje da je počinila ratni zločin nad srpskim zarobljenicima tijekom rata u BiH, ali ona još neće biti isporučena zbog pravnih prepreka.

Bašićeva se žalila na odluku sutkinje Okružnog suda Caren Caldvel koja je rekla ona može biti izručena radi suđenja u BiH.

Odvjetnik Bašićeve, Patrik Nesh tvrdio je da sporazum ne omogućava isporučenje američkih državljana u BiH i da vlasti te zemlje nisu objavile odgovarajući nalog za uhićenje, piše Srna.

Tročlano sudsko vijeće Šestog apelacijskog suda nije suglasan saovim tvrdnjama i donio je odluku da postojeći sporazum između SAD i BiH ne zabranjuje izručenje Bašićeve.

Sudsko vijeće navodi da, iako ne postoji dokument naslovljen kao "nalog za uhićenje" u papirima pristiglim iz BiH koji terete Bašićevu, u drugim papirima u istom dosjeu postoji važeća potjernica.
Ovom odlukom omogućeno je izručenje Bašićeve.

Istragu protiv Bašićeve vodi Okružno tužiteljstvo u Doboju zbog sumnje da je kao zapovjednik 108. Riječke brigade Hrvatske vojske počinila ratni zločin protiv civila na području Dervente od travnja do srpnja 1992. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close