Apel

Vapaj roditelja iz ZHŽ: Počnite kažnjavati prodaju alkohola i cigareta maloljetnicima

''Jeste li upoznati da se u velikom broju ugostiteljskih objekata širom Hercegovine alkohol slobodno prodaje i nudi maloljetnicima, nerijetko ne starijim od 14-15 godina?'', postavljaju pitanje ogročeni roditelji iz ZHŽ.
Vijesti / Flash | 13. 04. 2023. u 15:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće roditelja Gimnazije fra Dominik Mandić Široki Brijeg uputilo je apelu u kojem traže kažnjavanje prodaje alkohola, alternativnih duhanskih i duhanskih proizvoda maloljetnicima.

Apel su uputili premijeru Vlade ZHŽ, Ministarstvu unutarnjih poslova ZHŽ, Zavodu za javno zdravstvo ZHŽ, Tržišnoj inspekciji ZHŽ, roditeljima maloljetnika i javnosti.

A apelu su naveli cijeli niz pitanja koja su upućena, kako kažu, mjerodavnim institucijama:

Pitanja koja su postavili prenosimo u cijelosti: 

1. Jeste li upoznati da se u velikom broju ugostiteljskih objekata širom Hercegovine alkohol slobodno prodaje i nudi maloljetnicima, nerijetko ne starijim od 14-15 godina?

2. Znate li da određeni ugostitelji dobivanje stola u svojim objektima uvjetuju kupovinom boce žestokog pića i da isti uvjet/ponudu nude i maloljetnicima? Znate li da jedna boca alkohola sadrži oko 20 doza pića? Dakle, ne samo da ugostitelji nude alkohol maloljetnicima, nego ih i potiču na teško opijanje. To čak i nisu objekti na periferiji, već objekti u samom centru grada!

3. Koliko ste proveli racija u ugostiteljskim objektima u protekloj godini? Koliko ste kazni izdali i koliko prihoda ukupno naplatili od tih kazni?

4. Jeste li ikada izvršili raciju nad maloljetnicima koji su u nedopušteno vrijeme van kuće? Postoje li uopće policijske ophodnje iza 22.00 sata na aktualnim mjestima okupljanja maloljetnika (ispred osnovnih i srednjih škola, između naseljenih zgrada)?

5. Koliko je maloljetnika poginulo ili teško nastradalo u protekloj godini u prometu, a da je uzrok nesreći bila vožnja pod utjecajem alkohola?

6. Koliko ste edukativnih kampanja o štetnosti utjecaja alkohola na psiho-fizički razvoj djece proveli u prošloj godini?

7. Jesu li alternativni nikotinski proizvodi kao što su e-cigarete, Vape, Wiipovi i sl. štetni po zdravlje? Izazivaju li ovisnost sličnu nikotinskoj? Je li ih zabranjeno prodavati maloljetnicima? Radi li se uopće na dopunama zakona kako bi se tržište ovih proizvoda reguliralo?

8. Koliko ste u protekloj godini napravili inspekcijskih nadzora koje se tiču prodaje duhanskih i alkoholnih proizvoda u trgovini na malo? Koliko ste kazni izdali po ovom pitanju?

9. Koliko ste u protekloj godini napravili akcija po principu tajnog kupca, kako bi provjerili koliko je kioska, trgovina i benzinskih crpki bilo spremno maloljetnicima prodati cigarete i alkohol?

10. Kada ste zadnji put proveli istraživanje o dobnoj granici kada pojedinci prvi puta konzumiraju alkohol ili duhanske proizvode? Pomjera li se ta granica i koja je dinamika? Je li nam stanje bolje ili gore? Zanima li to ikoga?

Na kraju navode i kako su svjesni da su i oni kao roditelji djelomično krivi za ovakve stanje, te da je današnjoj djeci teško odrediti granice i da se sve uglavnom bazira na povjerenju.

''Povjerenje dajemo i Vama. Jesmo li promašili u oba slučaja?!'', priopćili su na kraju iz Vijeća roditelja Gimnazije Široki Brijeg.

Kopirati
Drag cursor here to close