Nakon tragedije u Beogradu

Apel MUP-a Srbije: Držite svoje oružje zaključano

Pripadnici MUP-a će poduzeti sve mjere kako bi se neposrednom kontrolom na adresi prijavljenog prebivališta vlasnika oružja utvrdilo da li vlasnici drže oružje u skladu sa važećim propisima.
Vijesti / Flash | 04. 05. 2023. u 09:37 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Vlade Republike Srbije uputilo je apel svim vlasnicima da svoje oružje drže savjesno, zaključano u sefovima, kasama ili ormarima, tako da bude nedostupno neovlaštenim osobama, a posebno djeci.

"Ministarstvo unutarnjih poslova takođe apelira da vlasnici oružja provjere da li oružje drže nenapunjeno, odnosno odvojeno od municije, kao i da ključeve ili šifre od kasa, sefova i ormara u kojima drže oružje učine nedostupnim drugim osobama, posebno djeci", navodi se u apelu.

Dodaje se da će u sljedećem periodu pripadnici MUP-a poduzeti sve mjere kako bi se neposrednom kontrolom na adresi prijavljenog prebivališta vlasnika oružja utvrdilo da li vlasnici drže oružje u skladu sa važećim propisima - razdvojeno od municije i zaključano u adekvatnim ormarima, kasama i sefovima.

"Vlasnicima oružja za koje se kontrolom utvrdi da oružje čuvaju nesavjesno, tako da može doći u posjed neovlaštenih osoba i ugrozi sigurnost ljudi, oružje će se oduzeti i podnijet će se zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa Zakonom o oružju i municiji", navodi se u priopćenju.

U nezapamćenoj tragediji u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu trinaestogodišnji dječak, učenik sedmog razreda te škole, jučer je hicima iz vatrenog oružja ubio osmero učenika i čuvara škole, a ranio šestoro djece i nastavnicu.

Srbijanska Vlada proglasila je petak, subotu i nedjelju za dane žalosti.

Kopirati
Drag cursor here to close