zagađenje

Apel iz Hitne pomoći Sarajevo: Ne izlazite vani bez maski

Vijesti / Flash | 21. 12. 2015. u 22:09 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog povećane koncentracije sumpor dioksida i prašine u zraku, iz JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS apeliraju građanima da ne izlaze iz svojih domova ukoliko ne moraju.

Kako je za N1 večeras kazala direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo prim. dr. Sena Softić - Taljanović, građani već nakon nekoliko minuta boravka na zraku osjete probleme sa disanjem i glavobolju.

"Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS preporuka svim građanima u kantonu je da bez prijeke potrebe ne napuštaju niti provjetravaju svoje domove, te po mogućnosti koriste filtere u svojim prostorima gdje borave", kaže Softić - Taljanović.

"Ukoliko ipak imaju potrebu za izađu vani, onda obvezno trebaju koristiti kiruršku masku, gazu preko koje idu šal ili marama kako bi zaštiti dišne puteve. Ovo se odnosi na kronične i zdrave osobe, a posebno na visokorizičnu grupu djecu i učenike", poručuje Softić - Taljanović.

Ona građanima u KS apelira na što manje kretanje.

"Ako se u ovakvim okolnostima duže boravi vani, s obzirom da nema dovoljno kisika, svako će osjetiti glavobolju, gušenje i imat će iritativni kašalj. Čestice ugljen-monoksida i sumpor-dioksida u kontaktu sa vodom stvaraju sumpornu kiselinu koja razara tkivo", dodaje sugovornica N1.

Ukoliko osjetite navedene simptome, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo apelira da se se javite u Hitnu pomoć tijekom noći i zatražite pregled i terapiju od liječnika.

Kopirati
Drag cursor here to close