Negiranje genocida

Apel Inzku: Donesite zakon o negiranju genocida na državnom nivou

Vijesti / Flash | 02. 06. 2016. u 13:37 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa ogorčeni su nastavkom kampanje negiranja genocida u RS-u i zahtijevaju hitno sankcioniranje odgovornih.

U priopćenju za javnost navode da je Radio televizija Republike Srpske (RTRS) proteklih dana direktno prenosila ili emitirala snimke određenih događanja koji su se događali na teritoriji Srbije, a koji su imali za cilj negiranje genocida u Srebrenici i izazivanje nacionalne i vjerske mržnje.

''U intervjuu koji je repriziran 31. svibnja, a koji je Milorad Dodik dao 23. svibnja jednoj srbijanskoj televiziji, on je ponovo negirao genocid u Srebrenici, minimizirao broj ubijenih u Srebrenici, vrijeđao i ponižavao Bošnjake – muslimane'', upozorava se u priopćenju.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, stoga, pozivaju, prije svega, RAK da zaustavi ratno-huškaču kampanju koja dolazi s RTRS-a, a predstavnike međunarodne zajednice da zaustave ratno-huškačku politiku i negiranje genocida.

''Pozivamo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da donese zakon o negiranju genocida na državnom nivou, a diplomatske predstavnike da odmah zaustave bilo kakve službene i neslužbene kontakte s Miloradom Dodikom'', navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close