Potvrđeno

Antraks u Hrvatskoj: Uginulo preko 100 goveda, zaraženo 6 osoba

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da je kod uginulih goveda na području Parka prirode Lonjsko polje potvrđena bolest bedrenica ili antraks.
Vijesti / Flash | 16. 07. 2022. u 19:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nanokn što je kod Osekova, na području Parka prirode Lonjsko polje u Hrvatskoj, gdje je stoka na slobodnoj ispaši, pronađeno stotinjak uginulih goveda, ustanovljeno je kako je uzrok uginuća antraks, a bolest u lakšem obliku zabilježena je i kod šest osoba, piše Index.

Na prostoru Parka prirode Lonjsko polje raste broj uginule stoke, a prema neslužbenim informacijama, od početka srpnja uginulo je 107 goveda. U međuvremenu je Ministarstvo poljoprivrede priopćilo da su uginula goveda iz Lonjskog polja imala antraks.

Antraks potvrđen kod krave

"Zavod za javno zdravstvo je uzeo uzorke kod oboljelog pacijenta, danas uzima kod još ova tri pacijenta. Od jutros imamo potvrdu antraksa kod jedne krave.

To je potvrda analize koju je odradio Hrvatski veterinarski institut. Možemo kazati da je slučaj pod potpunom kontrolom, mjesta panici nema. Ministarstvo poljoprivrede poduzet će sve potrebne radnje vezane za promet stoke i životinjskih proizvoda", rekao je za HRT Inoslav Brkić, šef Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije. Kod svih pacijenata radi se o kožnom antraksu.

Ministarstvo poljoprivrede: Kod uginulih goveda potvrđen antraks

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da je kod uginulih goveda na području Parka prirode Lonjsko polje potvrđena bolest bedrenica ili antraks.

Ministarstvo je izvijestilo da, s obzirom na to da je na području Parka prirode Lonjsko polje pašnjaka Osekovo uginuo veći broj životinja, a uginućima je prethodila pojava neuroloških kliničkih znakova, odredilo je razudbu lešina dvije uginule životinje i uzimanje uzorka za laboratorijsku dijagnostiku u svrhu isključivanja bedrenice i uzimanje uzoraka mozga u svrhu isključivanja bjesnoće i goveđe spongiformne encefalopatije.

"Razudbu lešina uginulih životinja i laboratorijsku analizu uzoraka od uginulih životinja proveo je Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu. Ministarstvo je danas zaprimilo rezultate razudbenog nalaza, kao i rezultate provedenih laboratorijskih pretraga, kojima je kod uginulih goveda potvrđena bedrenica.

U zajedničkoj koordinaciji Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata provode se daljnje aktivnosti i mjere na području pašnjaka Osekovo, Parka prirode Lonjsko polje, u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti", navodi se u priopćenju.

Što je antraks?

Antraks je akutna zarazna bolest različitih životinjskih vrsta od koje najčešće obolijevaju biljojedi. Uzrokovana je bakterijom Bacillus anthracis. Od antraksa najčešće obolijevaju ovce i koze, potom goveda i konji. Psi i svinje su relativno otporni na bolest.

Ljudi se bedrenicom mogu zaraziti na nekoliko načina pa se klinička slika razlikuje ovisno o tome kako se pojedina osoba zarazila uzročnikom.

Gastrointestinalni (crijevni) oblik

Ovaj oblik bolesti se javlja nakon konzumiranja zaraženog sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa. Inkubacija traje od 1 do 7 dana. Mogu biti zahvaćeni ili grlo ili crijeva. Oblik koji zahvaća grlo započinje simptomima koji su slični gripi – visoka temperatura praćena ranicama po grlu, otežanim gutanjem te vidljivim oteknućem vrata i područnih limfnih čvorova.

Kod oblika kod kojeg su zahvaćena crijeva javljaju se mučnina, povraćanje s mogućim tragovima krvi, gubitak teka, visoka temperatura, bol u trbuhu i teški krvavi proljev, stoji na stranicama Centra za sigurnost hrane.

Kožni oblik

Ovakvom obliku bolesti su najizloženiji uzgajivači stoke, mesari, radnici u klaonicama, veterinari i osobe koje rade u objektima za obradu kože i vune. Do ovakvog oblika bolesti (koji je ujedno i najčešći te se javlja u oko 95 % slučajeva) dolazi najčešće uslijed bliskog kontakta sa zaraženim životinjama ili zaraženim proizvodima životinjskog podrijetla (koža, vuna, dlaka, kosti) kada uzročnik ulazi u organizam kroz posjekotine ili druga oštećenja kože.

Kožna infekcija počinje kao kvržica koja svrbi (poput one koja nastaje nakon uboda insekta) koja se nakon 1-2 dana razvije u vezikulu (mjehurić ispunjen bistrom žućkastom ili sukrvavom tekućinom), a zatim u bezbolni čir promjera 1-3 cm s karakterističnim crnim nekrotičnim područjem. Najčešća mjesta pojavljivanja su ruke, lice i vrat. Područni limfni čvorovi mogu biti natečeni.

Plućni oblik

Do ovakvog oblika bolesti dolazi nakon udisanja spora uzročnika. U tom slučaju bolest ima dvije faze: počinje s nespecifičnom blagom groznicom, slabošću, bolovima u mišićima, suhim kašljem i bolom u prsima.

U roku od 1 do 6 dana bolest napreduje do druge faze koju karakteriziraju groznica, akutni nedostatak daha, oštri, stružući zvuk prilikom disanja, a zatim se vrlo brzo mogu javiti respiratorno zatajivanje, šok i pad tjelesne temperature. Ako se bolest ne liječi, može doći i do smrti.

Kopirati
Drag cursor here to close