Srbija

Antiratni skup u Beogradu: ''Rat u Ukrajini nije ruski već Putinov''

na prosvjedu je naglašeno da se rat u Ukrajini ne vodi u ime ruskog naroda i da je to zločinački rat koji je sramota za Rusiju i koji što prije mora da se prekine povlačenjem ruske vojske.
Vijesti / Flash | 24. 12. 2022. u 16:53 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rat u Ukrajini nije ruski rat, to je Putinov rat, Rusija je odavno protiv Putina, zbog toga je i počelo ludilo kojim se diže Putinov rejting, rečeno je danas na prosvjedu Ruskog demokratskog društva kojim je zatraženo hitno povlačenje ruskih trupa s teritorije Ukrajine i Novu 2023. godinu bez rata, javlja Anadolija.

Naglašeno je da se rat u Ukrajini ne vodi u ime ruskog naroda i da je to zločinački rat koji je sramota za Rusiju i koji što prije mora da se prekine povlačenjem ruske vojske.

Foto: Anadolija / Antiratni skup u Beogradu

Istaknuto je da su ruski vojnici mobilisani iz najsiromašnijih dijelova zemlje, da ih Putin bezdušno uništava i da to mora hitno da prestane, kao i ubijanje Ukrajinaca i uništavanje ukrajinskih gradova.

Rečeno da je u Rusiji veoma opasno prosvjedovati protiv rata, ali da sve više ljudi, svatko na svoj način, pokušavaju da utječu na što brži prestanak rata.

Navedeno je da državljani Rusije koji se protive ratu "pale" vojne komesarijate i centre za regrutaciju i ispisuju antiratne grafite, a da oni koji se javno usprotive ratu završavaju u zatvorima.

Ocijenjeno je da se o tome veoma malo malo zna jer su oči svijeta na Ukrajini, "a većina srbijanskih medija na poziciji službene Putinove vlasti".

Navedeno je da je zbog rata iz Rusije izbjeglo oko milijun građana i da je na nedavno održanom kongresu u Berlinu sudjelovalo oko 300 ruskih antiratnih organizacija.

Ukazano je da te organizacije skupljaju novčanu pomoć za Ukrajinu i naglašeno da je antiratni pokret u Rusiji snažan i da sve više jača.

Foto: Anadolija / Antiratni skup u Beogradu

Sudionici prosvjeda su prošetali centralnim beogradskim ulicama u pokušaju da dođu do Veleposlanstva Rusije, ali je policija blokirala prilaz zgradi, a ispred samog veleposlanstva bio je raspoređen kordon policije opremljen za razbijanje demonstracija.

Uzvikivali su "Ne ratu!", "Mi smo Rusija, Putin nije Rusija" i "Rusija bez Putina", "Mir Ukrajini, sloboda Rusiji" i "Rusija će biti slobodna", i tražili oslobađanje ruskih disidenata.

Na putu do Veleposlanstva  Rusije demonstranti su nekoliko minuta zastali ispred Veleposlanstva Bjelorusije i uzvikivali "Lukašenka u Hag" i "Živjela Belorusija".

Kopirati
Drag cursor here to close