Slovenija

Antifašisti napali Pahora i biskupe zbog Hude jame

Vijesti / Flash | 10. 10. 2016. u 12:46 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski Savez boraca narodno-oslobodilačkog rata (SUBNOR), veteranska organizacija koja okuplja preživjele partizane-antifašiste i njihove simpatizere mlađih generacija, oštro je osudila prisutnost slovenskog predsjednika Boruta Pahora i pojedinih slovenskih biskupa na prošlotjednoj komemoraciji žrtvama Hude Jame kod Laškoga, prilikom početka njihova premještanja iz poznatog stratišta u rovu napuštenog rudnika na mariborsko groblje Dobrava.

"Takozvana nacionalna pomirba izrodila se je u širenje mržnje, a pravo pomirenje na vrijednostima NOB-a, za koje se zauzima naša udruga, sve više postaje iluzijom", navelo je u priopćenju boračko udruženje slovenskih antifašista.

"Komemoracija pred Hudom jamom izazvala je naše ogorčenje. Ona je uvreda svih boraca protiv fašizma i nacizma, ali i naših saveznika u II. svjetskom ratu, te je naša dužnost da o tome obavijestimo i sve savezničke veteranske organizacije", navedeno je u priopćenju za javnost slovenskog SUBNOR-a, objavljenog na njegovim internet stranicama.

U priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge i nekadašnji ministar obrane Tit Turnšek, navodi se kako su na komemoraciji ispred Hude jame slavljeni te proglašavani "herojima" protivnici partizana i antifašističkih saveznika "ustaše, domobrani i Bela garda", koji su u svom kolaboracionizmu za potporu imali i katoličku crkvu.

"Sve mrtve je potrebno dostojanstveno pokopati, bez obzira na to kako su i zašto umrli i svatko ima pravo na označeni grob, ali izvoditi iz toga političke spektakle predstavlja podli čin i potiče na mržnju.

Uznemiruje i opasno je to što su pred Hudom jamom bile visoke osobe države i vlade, što daje dojam o potpunom slaganju s postupcima bjelogardista i takozvanih domobrana. Takvi danas sudjeluju na proslavama izdajnika, a sutra na memorijalnim obilježavanjima boraca partizana. Time se pravi jednakost između onih koji su se borili za sam opstanak slovenskog naroda s narodnim izdajnicima", oštro se navodi u priopćenju slovenske veteranske udruge. Također se navodi da su ustaše "klale slovenske svećenike i Srbe u Jasenovcu" te da slovenski katolički biskupi prisutnošću na komemoraciji u Hudoj jami odaju dojam da ponovo omogućavaju nicanje "klerofašizma" u današnjoj Sloveniji.

Unatoč svjedočenjima iz zadnjih godina da su u Hudoj jami bez suđenja i na okrutan način likvidirani vojnici zarobljenici i civili u prvim mjesecima nakon rata, koji su tamo dovođeni iz okolnih logora, Turnšek u priopćenju tvrdi kako su u Hudoj jami partizani pokopali pale u sukobima s partizanima u okolici Celja u svibnju 1945. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close