75 obljetnica

Antifašisti Mostara: Nikad nije bilo važnije obilježavati ovaj dan kao danas

Đulić je istaknuo kako danas 'neofašizam buja na sve strane, od Predsjedništva BiH do zadnje strukture vlasti'.
Vijesti / Flash | 14. 02. 2020. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zbog sveukupne situacije i u Mostaru i u cijeloj zemlji, čini mi se kako nikad nije bilo važnije obilježavati ovaj dan kao danas'', rekao je to Sead Đulić ispred Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar na polaganju cvijeća na spomen obilježju kod Doma zdravlja u Mostaru povodom 75. obljetnice Dana antifašizma.

Đulić je istaknuo kako danas 'neofašizam buja na sve strane, od Predsjedništva BiH do zadnje strukture vlasti'.

Foto: Bljesak.info / Sead Đulić

''Jedini garant očuvanja svih različitosti u jedinstvu ove zemlje je ta ideja antifašizma. Umjesto da se okupimo oko toga, potomci onih koji su 1945. godine poraženi i njihovi sljedbenici, danas zapravo prave reviziju povijesti, pokušavaju ovo gurnuti u stranu i ljude koji su stvorili BiH. U svoj revoluciji i djelovanju, ima zastranjivanja i pogrešaka koje se čine, ima i zločina, ali to čine pojedinci i to treba imenom i prezimenom utvrditi. Ideja je bila čista i mi svi imamo priliku o svemu tome govoriti'', poručio je Đulić.

Istaknuo je kako je Mostar u antifašističkoj borbi dao više nego ijedan grad pojedinačno u čitavoj Jugoslaviji te ''prema tome tko ima pravo da se odrekne svakog osmog stanovnika ovoga grada koji je dao život.''

Upitan o očuvanju i zaštiti Partizanskog spomen groblja u Mostaru, koji će u subotu 15. veljače i posjetiti, Đulić je istaknuo kako je briga o njemu nadležnost federalne Vlade te se osvrnuo i na šetnju koju su im u MUP-u HNŽ, kako navodi, bez obrazloženja zabranili.

''Grad je tu da pripomogne, ali federalna Vlada ne čini ništa kao ni o drugim spomenicima. Jer i oni, i njihovo antifašističko opredjeljenje je deklarativno. Ako premijer dođe na Partizansko spomen groblje i kaže partizani su se borili protiv antifašista i u toj borbi pobijedili, onda mi nemam šta razgovarati. Prema tome to je koncept, to je ideja ove vlasti'', rekao je Đulić.

Foto: Bljesak.info / Polaganje cvijeća na spomen obilježju kod Doma zdravlja

Navodi kako su im prije dva dana u policiji poručili kako neće biti nikakvih problema za planiranu šetnju i obilazak Partizanskog spomen groblja, da bi im dan nakon poručili kako će ih provesti autobusima.

''Ovim gradom izgleda svi mogu slobodno hodati, samo antifašisti ne mogu. Mi ćemo očito 'uznemiriti one druge', ali ja se pitam koji su to drugi? Ti ljudi koji koloni od dvije tisuće antifašista ne daju da u mirno dođu na groblje trebaju se upitati gdje su'', rekao je Đulić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close