Radmanović

Antidaytonski tempo diktira Izetbegović

Vijesti / Flash | 05. 06. 2015. u 07:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji član Predsjedništva BiH, izaslanik SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Nebojša Radmanović ocijenio je kako je vrlo teška i komplicirana situacija na razini BiH, jer tempo diktira lider SDA Bakir Izetbegović, koji ima jasan antidaytonski koncept.

"Nažalost, s vremena na vrijeme, odnosno svakih deset godina pojavi se i neka srpska ekipa koja prihvaća takvu kombinaciju. Tako smo došli u situaciju da bude usvojen Kazneni zakon BiH, što je klasični prijenos nadležnosti", rekao je Radmanović za Radio-televiziju Republike Srpske, prenijela je Srna.

Podsjetio je kako je i struka rekla da je to prenos nadležnosti i istaknuo da se ne može prihvatiti stav nekog od srpskih ministara na razini BiH koji kaže da to nije točno.

"To je samo početak, jer vidimo da ćemo proći kroz teško razdoblje. Nerado se prisjećamo onog što je bilo prije deset godina kada su masovno prenošene nadležnosti s Republike Srpske na razinu BiH i kada su predstavnici iz Srpske samo slušali ono što govore u Sarajevu i dio međunarodne zajednice, što se i sada ponavlja", dodao je Radmanović.

Naveo je kako je posljednji pokušaj Vijeća ministara BiH da bude riješeno pitanje mehanizma koordinacije izvan svih dogovora i da je to koncept Sarajeva i dijela međunarodne zajednice.

"Godinama imamo dogovor kako da to pitanje bude riješeno, a onda dođe neka ekipa ili iskoristi dolazak druge ekipe iz Srpske i promijeni sve. Nije princip koordinacije imate li pravo da dignete ruku ili ne, nego je princip da budu pitane ustavne kategorije u BiH, što je Republika Srpska", kaže Radmanović.

Prema njegovim riječima, manjina iz Republike Srpske, koja je u vlasti na razini BiH, prihvaća po svaku cijenu što im se kaže u Sarajevu, što nije dobro.

"Nažalost, nema dijaloga srpskih političkih predstavnika na razini BiH. U institucijama BiH nema razlike među hrvatskim predstavnicima, mala razlika je među bošnjačkim, dok se pojavila krupna razlika među srpskim predstavnicima, što ide na štetu Srpske", rekao je Radmanović te naglasio kako predstavnike Srba na razini BiH biraju drugi, što je van koncepta BiH i Ustava.

"Oni, prepadnuti političarima iz Sarajeva da mogu biti promijenjeni, prihvaćaju sve. Imali smo priliku da ovako nešto osjetimo, pa smo izgubli dio fiskalnog, pravosudnog i sigurnosnog suvereniteta", dodao je Radmanović i ponovio kako u BiH sve mora biti rađeno u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

Kao opasnost i novi prijenos nadležnosti naveo je pokušaj objedinjavanja agencija za bankarstvo Republike Srpske i Federacije BiH.

"U prethodnom razdoblju smo spriječili razgovore o tome. Međutim, sada, zbog novih ekipa koje dolaze, postoji opasnost da se to uradi, što mora biti spriječeno, a vlast u Srpskoj će sve učiniti da do objedinjavanja agencije ne dođe", ističe Radmanović.

Ocijenio je kako se, zbog krize vlasti u FBiH, stvara nestabilnost u cijeloj BiH.

"Dio opozicije u Republici Srpskoj pokušava takvu situaciju napraviti i u Srpskoj, što je nemoguće. Moguće je da se takva kriza prenese na razinu BiH, jer njezine institucije ništa ne rade i zaslužile su da nešto bude promijenjeno", smatra Radmanović te tvrdi kako su odnosi zemalja na području Balkana pogoršani.

"U svemu ovome veliki problem je terorizam. Nažalost, postoji dio medija i političara u Sarajevu koji neće da kažu da je terorizam ubiti policajca i koji hoće da plate obranu terorista, što može biti problem", zaključio je Radmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close