Nove nestalne članice

Angola, Malezija, Novi Zeland i Venecuela nove članice Vijeća sigurnosti

Vijesti / Flash | 17. 10. 2014. u 06:22 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalna skupština UN-a u četvrtak je izabrala Angolu, Maleziju, Novi Zeland i Venecuelu za nove nestalne članice Vijeća sigurnosti na dvogodišnji mandat koji počinje od 1. siječnja 2015. godine.

Nove članice će zauzeti svoja mjesta 1. siječnja iduće godine i služit će u Vijeću do 31. prosinca 2016.

Generalna skupština u drugom krugu glasovanja izabrat će ili Španjolsku ili Tursku za preostalo mjesto u Vijeću sigurnosti iz grupe zapadnoeuropskih i ostalih država, prenosi Reuters.

Novi Zeland je izabran u prvom krugu glasovanja.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a koje imaju pravo veta su Kina, Francuska, Rusija, Sjedinjene Države i Velika Britanija.

Skupa s Litvanijom, kojoj je produžen mandat u Vijeću, nestalne članice Vijeća sigurnosti do kraja 2015. godine bit će još Čad, Čile, Jordan i Nigerija.

Na osnovu Povelje UN-a, Vijeće sigurnosti ima primarnu odgovornost za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti. Svaka država članica vijeća ima po jedan glas. Povelja UN-a navodi da se sve države članice obvezne da se povinuju odlukama Vijeća.

Vijeće sigurnosti također preporučuje Generalnoj skupštini imenovanje generalnog tajnika UN-a i prijem novih država članica u Svjetsku organizaciju. Zajedno s Generalnom skupštinom, ono bira sudca Međunarodnog suda pravde.

Kopirati
Drag cursor here to close