apel

Angelina Jolie pozvala Afriku da kazni silovatelje

Vijesti / Flash | 13. 06. 2015. u 08:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Angelina Jolie pozvala je danas šefove afričkih država da kazne počinitelje silovanja u zonama sukoba. Holivudska glumica, koja se afričkim liderima obratila uoči početka 25. sumita Afričke unije u Johanesburgu, rekla je da silovatelji ostaju gotovo uvijek nekažnjeni.

"Nasilje nad ženama i dalje se smatra minornim zločinom", rekla je Jolie koja je u Južnu Afriku došla u svojstvu izaslanika Visokog predstavnika Ujedinjenih naroda za izbeglice (UNHCR).

"Oružane grupe koriste silovanje kao oružje jer znaju da neće biti kažnjeni", navela je ona.

"Nije riječ samo o afričkom, već o svjetskom problemu, ali je malo mjesta koja su propatila kao Afrika", istaknua je Jolie u razgovoru sa ministrima kojem su prisustvovali i predstavnici medija. Kako prenosi AFP, tema sumit AU, koji će biti održan u nedelju i ponedeljak, bit će "Godina razvoja i emancipacije žena".

Očekuje se, međutim, da će biti u sjenci gorućih pitanja kao što su problem migranata koji pokušavaju da se domognu Europe po cijenu vlastitog života, islamistički pokreti koji prijete državama od zapadne Sahare do Kenije, građanski rat u Južnom Sudanu i kriza u Burundiju.

Kopirati
Drag cursor here to close