Konferencija

Angela Merkel Balkance sjeda za stol

Vijesti / Flash | 26. 06. 2014. u 10:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na konferenciju u Berlinu koju 28. kolovoza saziva njemačka savezna kancelarka Angela Merkel bit će pozvani premijeri, ministri vanjskih poslova kao i ministri gospodarstva iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Albanije te predstavnici EU, potvrđeno je Agenciji Fena u Veleposlanstvu SR Njemačke u Sarajevu.

''Konferencija ne treba biti okrenuta prošlosti već osvijetliti perspektive regije koje su orijentirane k budućnosti. Ovim želimo naglasiti da Njemačka i dalje ima veliki interes za zapadni Balkan i politički i ekonomski razvoj u regiji. Njemačka je jasno opredijeljena cilju da sve države zapadnog Balkana postanu članice EU - navode iz Ambasade Njemačke u odgovoru na pitanje Agencije FENA o konferenciji koju saziva kancelarka Merkel.

Naglašavaju kako su u fokusu konferencije teme pomirenja, rješenje preostalih konflikata, poduzimanje infrastrukturnih mjera te pitanja kako da se u regije ostvari ekonomska dinamika.

''Kao najvažniji trgovinski partner BiH, pažljivo pratimo ekonomsku situaciju ovdje, pri čemu želimo pomoći zemlji da generira rast i da stvori nova radna mjesta. Ovom cilju služi i “Compact for Growth” koji je 26. svibnja na Ilidži predstavio njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier'', precizirali su iz Veleposlastva SR Njemačke odgovarajući na pitanje Agencije Fena što BiH može očekivati od konferencije u Berlinu.

Prije konferencije u Berlinu, bit će održana konferencija u Dubrovniku čiji domaćin će biti predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a na kojoj će sudjelovati predsjednici država zapadnog Balkana.

Josipović je najavio integraciju dvaju neovisnih regionalnih procesa u jedan, pod nazivom Brdo-Brijuni, kako bi čelnici regije nastavili s redovitim okupljanjima. Jedan od ciljeva objedinjavanja tih procesa jest stvaranje dobre klime za nastavak integracijskog procesa jugoistočne Europe.

Konferenciji u Dubrovniku 14. i 15. srpnja, kako se očekuje, prisustvovat će i njemačka kancelarka Angela Merkel. Proširenje EU na regiju zapadnog Balkana bit će također tema ovogodišnjeg Croatia foruma koji će biti održan od 10. do 12. srpnja u Dubrovniku. To je međunarodna konferencija na kojoj sudjeluju ministri vanjskih poslova država članica EU, država regije te predstavnici međunarodnih organizacija i nevladinog sektora, a organizira je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Tzv. "Brdo proces" započeo je samitom lidera zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja u julu prošle godine. Tada su lideri Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova, uz predsjednika Francuske Francoisa Hollanda koji je prisustvovao summitu, izrazili spremnost za jačanje stabilnosti suradnjom i uz poštovanje dobrosusjedskih odnosa.

Zemlje ove regije su u okviru inicijative „Brdo proces“ rekle da će podržati i pomoći jedna drugoj razmjenom iskustava, a u okvirima ciljeva širenja Europske unije.
Predsjedništvo BiH je, na posljednjoj sjednici, prihvatilo poziv predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Republike Slovenije za sudjelovanjena sastanku lidera procesa Brdo-Brijuni u Dubrovniku.

S druge strane, predsjedatelj Vijeća ministara Bih, Vjekoslav Bevanda, potvrdio je kako je primio pismo njemačke kancelarke Angle Merkel s pozivom na konferenciju.

''Kada je inicijator skupa jedna tako ekonomski jaka država Europe i svijeta, onda bi to trebali pokušati iskoristiti kao jednu pozitivnu šansu i priliku, a ne da trčimo nazad kući i pričamo priče je li nam gospođa Merkel nešto kazala ili ne. To će biti pretransparentan skup, a naknadno ćemo saznati koncepciju'', rekao je Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close