Provjerite

Analiza: Što su načelnici obećali, a što nisu ispunili

Vijesti / Flash | 22. 09. 2016. u 10:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U proteklom mandatu još jednom se pokazalo da se izvršna vlast mnogo efikasnije vrši na lokalnom, nego na višim razinama'', objavljeno je danas na press-konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika na vlasti u 12 općina u BiH u mandatu od 2012. do 2016. godine.

Istinomjer, projekt Udruge građana Zašto ne?, je i ovog puta odabrao uzorak od 12 općina i gradova na kome je istražio u kojoj mjeri su načelnici ispunili obećanja koja su dali u kampanji 2012. godine.

Od ukupno 659 , ispunjeno je 252 predizbornih obećanja, ili 44 posto. Ovakvom rezultatu nikada se nisu približili ni državne, niti entitetske razine vlasti. Pri tome treba naglasiti da nisu svi načelnici odabranih općina bili jednako detaljni u davanju predizbornih obećanja, niti jednako efikasni u njihovom ispunjavanju.

Stari Grad Sarajevo

Predizborni program Ibrahima Hadžibajrića (SBB BiH), načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, sadržao je 70 obećanja, fokusiranih isključivo na infrastrukturne projekte, od asfaltiranja ulica, pa do izgradnje potpornih zidova, stepeništa i rukohvata. Ispunjeno je 24 obećanja, djelomično 12, a neispunjena su ostala 34 obećanja. Zanimljivo je da je ovaj program dobiven od same općine, zajedno sa statusom svakog obećanja i stupnjem njegove realizacije. Istraživanjem su utvrđena manja odstupanja u odnosu na podatke Općine.

Centar Sarajevo

Slično je bilo i s programom Dževada Bećirevića (SDP/DF), načelnika Općine Centar Sarajevo, u kojem su također nabrojani samo infrastrukturni projekti po mjesnim zajednicama. Tehnički, u ovoj općini ostvaren je najbolji rezultat, jer je ispunjeno 190 od ukupno 267 obećanja. Međutim, tijekom istraživanja, Istinomjer je pronašao da se veliki broj navedenih “obećanja” podudara s prijedlozima predstavnika mjesnih zajednica koji su dati prilikom javnih rasprava o proračunu tijekom mandata 2012. – 2014, pa su ovaj program u istraživanju uzeli s rezervom.

Novi Grad

Načelnik općine Novi Grad, Semir Efendić (SDA) dao je 49 obećanja, od čega je ispunio 15. Među njima su rekonstrukcije ulice Adema Buće, te radove na Lotu 2c sarajevske zaobilaznice. U ovom mandatu, međutim, nisu napravljeni značajniji pomaci k izgradnji Kongresnog centra Sarajevo i Sportsko-rekreativnog centra Dobrinja. U ovoj općini je evidentirano i prekršeno obećanje o sigurnosti dječjih igrališta, koju općina nije osigurala.

Novo Sarajevo

Najmanje obećanja (14) među sarajevskim načelnicima dao je Nedžad Koldžo (SDA), načelnik Novog Sarajeva. U potpunosti su ispunjena dva – izgradnja Centra za zdravo starenje u Velešićima i obnova doma “Boško Buha”. Novi bazen i ambulanta, te rekreativni kompleks na Humu, u proteklom mandatu nisu realizirani.

Istočno Novo Sarajevo

Obećanja načelnika Općine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiše Ćosića (SNSD), data su u predizbornim debatama tijekom predizborne kampanje, budući da se do samog izbornog programa nije moglo doći. Polovina od ukupno 44 obećanja ostala je neispunjena, dok je u cjelini ili većim dijelom ispunjeno 11 obećanja. Među neispunjenim obećanjima su ambiciozni projekti poput izgradnje aqua-parka, etno sela, luksuznog hotela, kao i završetak izgradnje kazališta, koje se čeka još od 2007. godine. S druge strane, još jedan dugo najavljivani projekt, Galerija Kućanski, priveden je kraju, a završen je i središnji gradski trg.

Široki Brijeg

Gradonačelnik Širokog Brijega, Miro Kraljević (HDZ BiH), dao je ukupno 18 obećanja, od čega je 6 ispunjeno, 7 djelomično ispunjeno, a 5 nije ispunjeno. Iako se radi o malom broju obećanja, ista su usmjerena na velike i bitne infrastrukturne projekte za Grad Široki Brijeg. Na realizaciji ovih projekata se intenzivno radilo tijekom mandata, a neki od njih su i završeni, kao što je izgradnja gradskog kolodvora, rekonstrukcija i proširenje sustava za navodnjavanje, a veliki broj domaćinstava je priključen na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. S druge strane, kao neispunjena obećanja ostala su uspostava centra za reciklažu i komunalnog redarstva.

Bijeljina

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić (SDS), nije imao program, te su njegova obećanja preuzeta iz predizbornih materijala koje je zabilježio CCI u sklopu projekta „Lokalna uprava za kvalitet života građana“. Od svega 9 utvrđenih obećanja, Mićić je ispunio 2, koja se odnose na izgradnju novih ambulanti u gradu.

Trebinje

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević (PDP) u svom programu imao je 72 obećanja, od kojih je u potpunosti ispunio 14, još toliko je djelomično ispunjenih, dok je ostalih 44 neispunjeno. Među njima su obećanja o izgradnji znanstveno-tehnološkog parka, uređenju Ski-centra Zubačka Ubla, izmještanju benzinske crpke iz središta grada, dok je obećanje o obustavi gradnje nove autobusne stanice prekršeno. Vučurević je ispunio obećanja o povećanju izdvajanja za umirovljenike, rješavanju gradskog i prigradskog prometa i izgradnji sportske dvorane u Bregovima.

Bihać

Najupečatljiviji podatak o mandatu gradonačelnika Bihaća, Emdžada Galijaševića (SDA) svakako je bila vijest o njegovom uhićenju zbog optužbi za korupciju u lipnju 2016. godine. Galijašević je u svojoj kampanji dao 16 obećanja, od kojih su ispunjena svega 3, uključujući ograničenje plaća u javnom sektoru, na koje se sada troši oko milijun KM manje nego na početku mandata. S druge strane, proračunski deficit je porastao, a grad se 2013. godine zadužio za 13 milijuna KM odlukom gradskih vlasti, iako je Galijašević obećao da će za svako zaduživanje tražiti podršku građana/ki putem referenduma. Bihać je i općina s najvećim postotkom neispunjenih obećanja.

Prijedor

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić (DNS) završio je svoj posljednji mandat prilično lošim rezultatom, jer je ispunio tek 4 od 24 dana obećanja. Obećani projekti poput novih fabrika crijepa i cementa, pokretanja rudnika „Ljubija“ i privlačenja velikih investicija ostali su nerealizirani, kao i ambicija da Prijedor postane regionalni ekonomski centar i dobije vlastitu područnu gospodarsku komoru.

Banja Luka

Ni gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović (SNSD) nije se ponovo kandidirao na lokalnim izborima, a po postotku neispunjenih obećanja (42 od 59 obećanja) nalazi se odmah iza načelnika Bihaća. Da su ova obećanja ispunjena, Banja Luka bi imala 11 novih vrtića, 5 novih škola, 10 novih ambulanti, novi gradski trg, stadion i koncertnu dvoranu, 2 nova parka i čitavu mrežu pješačkih i biciklističkih staza. Zanimljivo je da su i Pavić i Gavranović obećavali završetak vodovoda „Crno Vrelo“, na koji još čeka 30.000 stanovnika/ca ove regije.

Tuzla

Jasmin Imamović (SDP), načelnik Tuzle, ispunio je 6 od ukupno 17 obećanja, pri čemu je neispunjeno ostalo obećanje o izgradnji gradskog groblja i obećanje o Tuzli kao „pametnom gradu“. Stadion Tušanj se u ovom mandatu gradio prilično sporom dinamikom, a nisu osigurani ni obećani uvjeti za europske utakmice, dato nakon kampanje, te je ovo obećanje ispunjeno tek manjim dijelom.

Kopirati
Drag cursor here to close