Vlada RS

Amnestijom osuđenika protiv prebukiranosti zatvora

Amnestijom osuđenika smanjit će se prebukiranost zatvora
Vijesti / Flash | 07. 06. 2018. u 16:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas Prijedlog zakona o amnestiji, po hitnom postupku.

''Donošenjem ovog zakona amnestija bi obuhvatila veći broj osuđenih osoba za koje su nadležni sudovi prije stupanja na snagu ovog zakona izdali uputne akte za upućivanje na izdržavanje kazne zatvora i koja se već nalaze u kazneno-popravnim ustanovama na izdržavanju kazne zatvora, što bi svakako povoljno utjecalo na nivo neophodnih financijskih sredstava koja su potrebna za ostvarivanje osnovne funkcije kazneno-popravnih ustanova u RS'', navodi se u priopćenju iz entitetske vlade.

Iako smještajni kapaciteti kazneno-popravnih ustanova u RS-u, kako se dodaje, u suštini zadovoljavaju njene potrebe, aktom amnestije oslobodio bi se jedan broj smještajnih kapaciteta koji bi omogućio da se putem instituta premještaja osuđenih osoba iz jedne u drugu kazneno-popravnu ustanovu smanji prebukiranost kapaciteta u pojedinim kazneno-popravnim ustanovama, prvenstveno u Banja Luci, Foči i Bijeljini.

''Također, donošenje akta amnestije svakako bi naišlo na pozitivan odjek među osuđenim osobama, a svakako bi stimulativno djelovalo na osuđene osobe, u smislu da se za vrijeme izdržavanja kazne zatvora dobro vladaju i ponašaju i time ostvare mogućnost da se oslobode daljeg izdržavanja kazne zatvora ili da im se ona ublaži'', priopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Napominju da je potreba za izradu ovog zakona prvenstveno sadržana u činjenici da je Narodna skupština RS-a od dana osnivanja do danas donijela samo jedan Zakon o amnestiji, i to u listopadu 2005. godine.

Na izradi ovog zakona radili su predstavnici Ministarstva pravde i članovi Odbora Narodne skupštine RS-a za predstavke, prijedloge i društveni nadzor.

 

Kopirati
Drag cursor here to close