Broj ovisnika raste

Amfetamin: Droga najsličnija kokainu, najdostupnija u BiH

Kaže kako na jednoj strani imamo masovnu ponudu na tržištu, tablete, bobe, kristaliće i vrlo je lako do njih doći i jeftiniji su od kokaina.
Vijesti / Flash | 07. 08. 2023. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro svaka policijska akcija zaplijene psihoaktivnih supstanci na području Bosne i Hercegovine završava pronalaskom amfetamina. Amfetamin je sve lakše naći na tržištu, a broj ovisnika o ovoj aktivnoj sintetičkoj psihoaktivnoj supstanci raste.

Teško je voditi statistiku

O opojnim drogama, njihovoj dostupnosti i štetnosti za Novi dan govorila je Rasema Okić - specijalistica neuropsihijatar i subspecijalistica za bolesti ovisnosti Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo.

Okić kaže da je jako teško voditi statistiku o ovisnicima i korisnicima amfetamina jer oni u evidenciju ubacuju samo one korisnike koji se jave ustanovi.

"Imaju tu i onih koji imaju tek prvo iskustvo, koji eksperimentiraju, koji su već ovisnici, koji se hospitaliziraju. Dolaze i maloljetnici sa 15, 16 godina. Nisu samo mladi adolescenti koji tek eksperimentiraju, već i kod starijih dolazi do učestale upotrebe amfetamina", kaže.

Kako djeluje?

"Mladi korisnik koji uzima češće amfetamine se odražava na mentalne i motoričke funkcije. Takav korisnik ima crvenilo lica, proširene zjenica, nos mu curi, zuji, hoda, uplašen je za zdravlje i to je najčešće zbog čega dolaze kao hitan slučaj. Amfetamin je psihoaktivna supstanca, stimulans koji stimulira organe, a zapravo korisnika uvodi u stanje od straha za svoj život u psihotične reakcije, halucinacije i nalikuje na šizofrenu sliku", dodaje.

Kaže kako na jednoj strani imamo masovnu ponudu na tržištu, tablete, bobe, kristaliće i vrlo je lako do njih doći i jeftiniji su od kokaina.

"Imaju dosta sličnosti, ali je amfetamin dosta jeftiniji. Lakše ga je proizvesti i transportirati jer se fabrički pravi. Korisnici imaju različite reakcije od skromnih do dramatičnih slika. Mladi speed i bobe zaliju alkoholom i može nastati ozbiljan problem. Postoje psihološki momenti da se to radi samo vikendom, ili sami eksperimentiraju i to je vanjski faktor, ali što je sa organizmom? Amfetamin u molekuli ima sličnosti sa dopaminom i svi žele da imaju porast dopamina (hormon sreće), osjećaj zadovoljstva, sreće, moći", kaže.

Postoji realna opasnost da oni koje konzumiraju amfetamin počnu upotrebljavati heroin

"Imaju opasnost da toliko podignu korisnika da on onda traži nešto da ga spusti i posegne za heroinom. Ta preplavljenost euforijom i halucinacijama je neugodna i stvara strah i onda povuku crtu heroina da im ograniči agresivni nalet".

Objašnjava kako korisnici sami priznaju da je to svugdje oko nas i tko traži naći će u određenim kvartovima, kategorijama i to se jako brzo širi.

"U principu, nema partija elektronskih bez nečega što to neće pojačati i intenzivirati, a to su amfetamini. Amfetamina ima, lako je dostupno i u razgovoru s kolegama u regiji imaju isto visoku zastupljenost amfetaminskih ovisnika. Opasnost je što oni mogu posegnuti i za heroinom", kazala je.

Kopirati
Drag cursor here to close