Reakcija veleposlanstva

Amerikanci upozoravaju RS: Novi zakon po uzoru na Ruse

iz veleposlanstva su pojasnili kako zakon na kojeg se Dodik poziva, poznat kao United States Foreign Agents Registration Act (FARA) iz 1938. zapravo unosi transparentnost u rad lobista, što nije slučaj sa zakonom usvojenim u NSRS.
Vijesti / Flash | 30. 09. 2023. u 19:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko veleposlanstvo oštro je reagiralo na riječi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je nacrt zakona o stranim agentima, kojeg je usvojila Narodna skupština RS benignija verzija američkog zakona, ocijenivši njegove tvrdnje neistinitima. Iz veleposlanstva su argumentirali zašto je takva tvrdnja netočna, uz napomenu da je usvojeni dokument oblikovan po uzoru na "represivno rusko zakonodavstvo".

U priopćenju objavljenom danas, iz veleposlanstva su pojasnili kako zakon na kojeg se Dodik poziva, poznat kao United States Foreign Agents Registration Act (FARA) iz 1938. zapravo unosi transparentnost u rad lobista, bilo da se radi o pojedincima ili organizacijama, koje rade u ime stranog upravitelja kako bi utjecale na donošenje odluka vlade.

“FARA zahtijeva od takvih pojedinaca i organizacija da se registriraju pri Ministarstvu pravosuđa i prijave svoj odnos, aktivnosti i financijsku naknadu. Te se registracije objavljuju, omogućujući javnosti da bude informirana o aktivnostima stranih agenata lobista u Sjedinjenim Državama. FARA ne zabranjuje niti ograničava aktivnosti stranih agenata, ne ograničava slobodu govora ili udruživanja i ne odnosi se na neovisne medije ili na veliku većinu organizacija civilnog društva”, naglasili su iz veleposlanstva, dodavši kako ovaj zakon osigurava transparentnost u užem području vladinog lobiranja i ne regulira građansko društvo.

Što nije slučaj sa zakonom usvojenim u NSRS, tvrde iz Veleposlanstva SAD.

“Nasuprot tome, ‘Zakon o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija’ koji je Narodna skupština RS odobrila u prvom čitanju 29. rujna oblikovan je po uzoru na represivno rusko zakonodavstvo koje je Kremlj koristio za suzbijanje neslaganja, uništavanje civilnog društva, i iskorjenjivanje slobodnih medija”, upozorili su iz veleposlanstva.

Kopirati
Drag cursor here to close