u crno obojeno

Amerika živi crne dane — ubojstvo, poniženja i bijes

Vijesti / Flash | 11. 07. 2016. u 09:50 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija u američkom gradu Sain Louisu priopćila je u nedjelju uvečer da je jedan policajac, koji u tom trenutku nije bio na dužnosti, iz vatrenog oružja ubio čovjeka — navodno Afroamerikanca — koji mu je pokušao ući u kuc´u.

Njih dvojica su se prethodno navodno posvađali na društvenoj mreži Facebook zbog aktivnosti pokreta "Životi crnaca su važni", koji organizira prosvjede protiv sve učestalijeg policijskog nasilja nad pripadnicima crne rase širom Sjedinjenih Država.

Ti prosvjedi se posljednjih dana šire kao požar — tijekom vikenda je u nekoliko američkih gradova širom uhićeno više od dvije stotine.

Stijene, boce, šipke…

Podsjetimo, okupljanja su isprva počela kada je policija prošlog tjedna, u Minnesoti i Louisiani, u odvojenim incidentima ubila dva nenaoružana crna muškarca. Potom je u Teksasu jedan bivši pripadnik vojske, Afroamerikanac, u znak odmazde, iz snajpera ubio petoricu bijelih policajaca.

Najviše ljudi okupilo se na demonstracijama u New Yorku, Atlanti, Los Angelesu i San Franciscu, a prosvjed je organiziran i ispred Bijele kuc´e. Vec´ina skupova bila je mirna, ali su u Sain Polu, u saveznoj državi Minnesoti, izbili ozbiljni neredi, tijekom kojih su uhićene 102 osobe.

Demonstranti su blokirali autoput i napadali policajce stijenama, bocama, pirotehničkim sredstvima, molotovljevim koktelima i metalnim šipkama.

Nereda je bilo i u Lousisani — neki dijelovi te savezne države su, navode mediji, izgledali kao ratna zona. U Baton Rougeu je uhićeno oko 100 ljudi.

Izgraditi povjerenje u lokalnim zajednicama

Predsjednik Barack Obama pozvao je policiju da pokaže više poštovanja i razumijevanja za one koje bi trebalo štititi. U govoru je naveo i neugodne statističke podatke koji jasno oslikavaju odnos policije prema Afroamerikancima, i napomenuo da vec´i dio crnog stanovništva Amerike smatra da je policija prema njima previše brutalna i netolerantna.

"Volio bih da svaka strana sasluša onu drugu", rekao je američki predsjednik i pozvao da se zakon "provodi uravnoteženo", a na policiju je apelirao da ima obzira prema frustracijama Afroamerikanaca i da pokuša izgraditi povjerenje sa građanima u lokalnim zajednicama.

Nema više "guranja pod tepih"

Bijes američkih građana ovih dana najviše se trude kanalizirati i usmjeriti ka pozitivnoj akciji pripadnici pokreta "Životi crnaca su važni", koji obuhvaća vec´i broj aktivističkih organizacija. Jedna od vođa pokreta "Majke protiv nasilja", Sarah Mockeury, za Sputnik kaže da su mnogi požurili da baš njih optuže za raspirivanje nereda.

"Mi smo pokret koji se bavi poviješću policijskog nasilja i strukturalnim pitanjima, kao što su institucije koje manje cijene građane čija koža nije bijela. Ali kada dođe do incidenata, svi odmah promjene fokus, zaborave čime se mi bavimo, i pokušavaju nas predstaviti kao huškače", kaže Mockeury.

U crno obojeno

Analitičari napominju da ih veoma zabrinjava i to u kojoj mjeri se Amerika, tijekom dva mandata prvog crnog predsjednika u svojoj povijesti, promijenila — na gore.

Naime, danas skoro trec´ina Amerikanaca smatra da su za osam godina Obamine vladavine međurasni odnosi u zemlji znatno pogoršani, dok čak četvrtina tvrdi da živi lošije nego prije, a da je siromaštvo naročito izraženo među Afroamerikancima.

Izgleda da su mnogi počeli shvaćati da izbor pripadnika crne rase na mjesto šefa države sam po sebi nije bio dovoljan kako bi se riješio veoma ozbiljan problem rasnog i policijskog nasilja u Sjedinjenim Državama, prenosi Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close